2912. 2024
Provedeno je istraživanje koje je ispitivalo preferencije i navike konzumacije mesa kod Hrvata. Pokazano je kako svaki 4. Hrvat svakodnevno konzumira meso. Osim toga, Hrvati su cjenovno osjetljivi kada pričamo o cijeni mesa.
Rezultati istraživanja pokazali su sljedeće:
Najčešće konzumirane vrste mesa u Hrvata:
- 1Piletina – 53 %
- 2Svinjetina – 36 %
- 3Teletina – 7 %
- 4Puretina – 3 %
- 5Janjetina – 1 %
Najčešće konzumirana vrsta mesa je piletina (53%)
Najpopularnija vrsta mesa među Hrvatima je piletina, što nije iznenađujuće. 53 % Hrvata najčešće konzumira piletinu, što je za 2 % manje nego u 2022. godini. Nakon toga slijedi svinjetina s udjelom od 36 %, što je povećanje za 4 % u odnosu na 2022. Teletinu konzumira oko 7 % Hrvata, puretinu 3 %, a janjetinu 1 %.
Koje vrste mesa Hrvati najviše vole?
Preferirane vrste mesa:
- 1Piletina – 38 %
- 2Svinjetina – 26 %
- 3Teletina – 18 %
- 4Janjetina – 12 %
| Najčešće konzumirane vrste mesa | Preferirane vrste mesa u Hrvata |
|---|---|
| 1. Piletina – 53 % | 1. Piletina – 38 % |
| 2. Svinjetina – 36 % | 2. Svinjetina – 26 % |
| 3. Teletina – 7 % | 3. Teletina – 18 % |
| 4. Puretina – 3 % | 4. Janjetina – 12 % |
| 5. Janjetina – 1 % |
Iako su piletina i svinjetina na vrhu popisa najčešće konzumirane i omiljene vrsta mesa, njihovi udjeli nisu jednaki.
Udio piletine kao najčešće preferirane, 38 % , mnogo je manji od udjela najčešće konzumirane, 53 %. Isto tako, velika razlika između najčešće preferirane i konzumirane vrste mesa prisutan je kod teletine i janjetine. Dok 18 % Hrvata preferira teletinu, svega 7 % njih ju i konzumira. Slično je i s janjetinom. 18 % Hrvata preferira janjetinu, dok svega 1 % ju konzumira.
Navedeno nam ukazuje da velik broj Hrvata si ne može priuštiti skuplje vrste mesa.
A što je s mesnim prerađevinama i suhomesnatim proizvodima?
U ovoj kategoriji, Hrvati najčešće konzumiraju:
- 1Slaninu – 39 %
- 2Kobasice – 19 %
- 3Šunku – 17 %
- 4Pršut – 8 %
- 5Parizer – 6 %
- 6Kulen – 4 %
- 7Vratinu – 2 %
Čak 39 % Hrvata konzumira slaninu, što je porast od 6 % u odnosu na 2022. godinu. Nakon toga slijedi konzumacija kobasica s udjelom od 19 % i šunke sa 17 %.
Hrvati najčešće preferiraju / vole:
- 1Slaninu – 29 %
- 2Pršut – 28 %
- 3Kulen – 15 %
- 4Šunka – 13 %
- 5Kobasice – 8 %
- 6Parizer – 2 %
Hrvati od mesnih prerađevina preferiraju slaninu (29%)
Najveći postotak Hrvata voli slaninu, pršut i kulen, a najmanji postotak parizer. Da si Hrvati često ne mogu priuštiti skuplje vrste mesa potvrđuje se i u slučaju kulena i pršuta gdje 12 % građana ih najčešće kupuje, a preferira udio od 43 %.
Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 26. travnja 2024.)

