Provedeno je istraživanje koje je ispitivalo preferencije i navike konzumacije mesa kod Hrvata. Pokazano je kako svaki 4. Hrvat svakodnevno konzumira meso. Osim toga, Hrvati su cjenovno osjetljivi kada pričamo o cijeni mesa.

Rezultati istraživanja pokazali su sljedeće:

  • 25 % Hrvata svakodnevno konzumira meso
  • 64 % Hrvata konzumira meso nekoliko puta tjedno
  • 6 % konzumira meso nekoliko puta mjesečno
  • 2 % rijetko
  • 3 % ne konzumira meso.

Najčešće konzumirane vrste mesa u Hrvata:

  • 1
    Piletina – 53 %
  • 2
    Svinjetina – 36 %
  • 3
    Teletina – 7 %
  • 4
    Puretina – 3 %
  • 5
    Janjetina – 1 %
Piletina je najčešće konzumirano meso među Hrvatima
Najčešće konzumirana vrsta mesa je piletina (53%)

Najpopularnija vrsta mesa među Hrvatima je piletina, što nije iznenađujuće. 53 % Hrvata najčešće konzumira piletinu, što je za 2 % manje nego u 2022. godini. Nakon toga slijedi svinjetina s udjelom od 36 %, što je povećanje za 4 % u odnosu na 2022. Teletinu konzumira oko 7 % Hrvata, puretinu 3 %, a janjetinu 1 %.

Koje vrste mesa Hrvati najviše vole?

Preferirane vrste mesa:

  • 1
    Piletina – 38 %
  • 2
    Svinjetina – 26 %
  • 3
    Teletina – 18 %
  • 4
    Janjetina – 12 %
Najčešće konzumirane vrste mesa Preferirane vrste mesa u Hrvata
1. Piletina – 53 % 1. Piletina – 38 %
2. Svinjetina – 36 % 2. Svinjetina – 26 %
3. Teletina – 7 % 3. Teletina – 18 %
4. Puretina – 3 % 4. Janjetina – 12 %
5. Janjetina – 1 %

Iako su piletina i svinjetina na vrhu popisa najčešće konzumirane i omiljene vrsta mesa, njihovi udjeli nisu jednaki.

Udio piletine kao najčešće preferirane, 38 % , mnogo je manji od udjela najčešće konzumirane, 53 %. Isto tako, velika razlika između najčešće preferirane i konzumirane vrste mesa prisutan je kod teletine i janjetine. Dok 18 % Hrvata preferira teletinu, svega 7 % njih ju i konzumira. Slično je i s janjetinom. 18 % Hrvata preferira janjetinu, dok svega 1 % ju konzumira.

Navedeno nam ukazuje da velik broj Hrvata si ne može priuštiti skuplje vrste mesa.

A što je s mesnim prerađevinama i suhomesnatim proizvodima?

U ovoj kategoriji, Hrvati najčešće konzumiraju:
  • 1
    Slaninu – 39 %
  • 2
    Kobasice – 19 %
  • 3
    Šunku – 17 %
  • 4
    Pršut – 8 %
  • 5
    Parizer – 6 %
  • 6
    Kulen – 4 %
  • 7
    Vratinu – 2 %

Čak 39 % Hrvata konzumira slaninu, što je porast od 6 % u odnosu na 2022. godinu. Nakon toga slijedi konzumacija kobasica s udjelom od 19 % i šunke sa 17 %.

Hrvati najčešće preferiraju / vole:
  • 1
    Slaninu – 29 %
  • 2
    Pršut – 28 %
  • 3
    Kulen – 15 %
  • 4
    Šunka – 13 %
  • 5
    Kobasice – 8 %
  • 6
    Parizer – 2 %
Hrvati od mesnih prerađevina preferiraju slaninu
Hrvati od mesnih prerađevina preferiraju slaninu (29%)

Najveći postotak Hrvata voli slaninu, pršut i kulen, a najmanji postotak parizer. Da si Hrvati često ne mogu priuštiti skuplje vrste mesa potvrđuje se i u slučaju kulena i pršuta gdje 12 % građana ih najčešće kupuje, a preferira udio od 43 %.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 26. travnja 2024.)