Cijena hrane u veljači 2024.

U veljači je došlo do pojeftinjenja cijene žitarica, što je rezultiralo padom cijene hrane. Tako su cijene žitarica bile čak jeftinije nego šećer i meso.

FAO indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda smanjio se za 0,9 bodova s obzirom na siječanjsku revidiranu vrijednost. Sada prosječno iznosi 117,3 boda, što predstavlja najnižu razinu od veljače 2021. godine. Uspoređujući s veljačom 2023. godine, vrijednost je niža za 10,5%.

Pojeftinjenje žitarica

Cijene žitarica, s obzirom na siječanj, pale su za 5%, zbog snažnog ruskog izvoza. Kukuruz je pojeftinio zbog predviđanja obilne žetve u Južnoj Americi i povoljnih ukrajinskih cijena.

Pad cijene ulja

Cijene biljnih ulja pale su za 1,3%, a sojino ulje pojeftinilo je zbog pozitivnih prognoza uroda u Južnoj Americi.
Nadalje, cijene suncokretovog ulja pale su zbog snažnog ukrajinskog izvoza.

Poskupljenje šećera i mesa

S druge strane, zbog zabrinutosti za brazilsku proizvodnju nakon dugih sušnih razdoblja i predviđanja slabije proizvodnje na Tajlandu i Indiji, koje su najveće izvoznice, najviše je poskupio šećer i to za 3,2%, u odnosu na siječanj.

Cijene mesa porasle su za 1,8%, posebice govedina i meso peradi, zbog otežanog transporta u Australiji koja je bila pogođena snažnim kišama.
Isto tako, kao posljedica pojačane kineske potražnje i slabije opskrbe iz zapadne Europe, zabilježen je blagi rast cijena svinjetine.

Rast cijena mliječnih proizvoda

Zbog snažnije potražnje za maslacem u Aziji, zabilježen je rast cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za 1,1%, u odnosu na siječanj.

Povećanje procjene proizvodnje pšenice

FAO je u izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica povećao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023., za 1,1% u odnosu na prošlu godinu. Procjena sada iznosi 2,84 milijardu tona, što predstavlja najvišu razinu otkad se objavljuju podaci.

Procjena potrošnje žitarica u sezoni 2023/2024. trebala bi, prema procjenama biti 2,82 milijarde tona, odnosno povećati se za 1,2% u odnosu na sezonu 2022/2023.

Dakle, zalihe žitarica na kraju sezone 2023/2024. treble bi iznositi 896,9 milijuna tona, odnosno biti više za 2,9% nego na početku.

Globalna trgovina žitaricama bi se, prema procjenama, trebala povećati za 1,3%, tj. iznositi 483 milijuna tona uz veći obujam trgovine kukuruzom zbog pogodnih predviđanja ukrajinske ponude i snažnijoj kineskoj potražnji.

S druge strane, predviđa se smanjenje trgovine pšenice za 1,2% u odnosu na 2022/2023. Prema prvoj prognozi ovogodišnjeg uroda pšenice, urod bi se trebao povećati za 1%, odnosno doseći razinu od 797 milijuna tona.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 8. ožujka 2024.)