Udruga hrvatskih proizvođača svinja (UHPS) zabrinuta je za situaciju vezanu uz afričku svinjsku kugu te smatra kako prijeti uništenju ionako slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj. Prema procjeni UHPS-a, ako se bolest proširi samo na Osječko-baranjsku županiju, nastanak štete procjenjuje se na 200 milijuna eura. Također, ovaj scenarij bi postavio Hrvatsku u crvenu zonu sa zabranom izvoza svinja i ostalih proizvoda.

Očekuje se pad cijena svinja i do 50%, što i veliki proizvođači neće moći izdržati te će doći do velikoga smanjenja proizvodnje.

Štete koje donosi ASK

Procjenjuje se kako su dosadašnje neizravne štete od ASK-a pet milijuna eura. Također,  ciklusi normalne tehnološke proizvodnje su poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate trebat će godina dana. 

Da se ASK brzo širi i da stanje nije pod kontrolom, pokazuje činjenica koji govori kako se u samo dva i pol mjeseca ASK kod domaćih svinja s dva slučaja i dvije općine proširila na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave. Osim toga, kod divljih svinja provedeno je više od 17.000 analiza (od 2019.) koje su bile negativne, dok je pet novih pozitivnih slučajeva utvrđeno u samo dva mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Potreba za hitnom promjenom operativnog postupanja

Razlog širenja bolesti je spora provedbe eradikacije, odnosno potpunog uklanjanja onoga što predstavlja opasnost za društvo i zajednicu, u zoni 3 km od pojave bolesti. Također, krizno komuniciranje s poljoprivrednicima, medijima i građanima nije odgovarajuće, a naredbe Uprave za veterinarstvo su nejasne i teško provedive ili uopće nisu provedive.

Trenutna provedba uklanjanja životinja iz zaraženog područja je spora zato što nedostaju veterinarski djelatnici u ovlaštenim organizacijama, a postojeći su slabo pripremljeni za provedbu. Dodatni poslovi, kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi biosigurnosti, ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika.

Osim toga, nedostaju veterinarski inspektori te postoji problem u komunikaciji i nadležnosti između inspektora Državnog inspektorata i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede koji je nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja Državnog inspektorata.

Nadalje, kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni te sama logistika ne odgovara potrebama trenutne situacije i brze reakcije na terenu.

Preporuke za budućnost

Ako se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti, potrebno je hitno promijeniti sadašnje operativno postupanje.

Također, potrebno je kvalitetno dnevno informiranje Ministarstva poljoprivrede koje bi pomoglo u sprečavanju širenja bolesti i smirivanju stanja na terenu, a u sam  proces trebalo bi uključiti znanstvene i stručne institucije. 

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

IZVOR: Ja TRGOVAC