ASK prijeti uništenju već slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj

By Published On: 16 listopada, 2023Categories: HranaTags:
ASK prijeti uništenju već slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj

Udruga hrvatskih proizvođača svinja (UHPS) zabrinuta je za situaciju vezanu uz afričku svinjsku kugu te smatra kako prijeti uništenju ionako slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj. Prema procjeni UHPS-a, ako se bolest proširi samo na Osječko-baranjsku županiju, nastanak štete procjenjuje se na 200 milijuna eura. Također, ovaj scenarij bi postavio Hrvatsku u crvenu zonu sa zabranom izvoza svinja i ostalih proizvoda.

Očekuje se pad cijena svinja i do 50%, što i veliki proizvođači neće moći izdržati te će doći do velikoga smanjenja proizvodnje.

Štete koje donosi afrička svinjska kuga

Procjenjuje se kako su dosadašnje neizravne štete od ASK-a pet milijuna eura. Također,  ciklusi normalne tehnološke proizvodnje su poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate trebat će godina dana.

Da se afrička svinjska kuga brzo širi i da stanje nije pod kontrolom, pokazuje činjenica koja govori kako se u samo dva i pol mjeseca ASK kod domaćih svinja s dva slučaja i dvije općine proširila na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave. Osim toga, kod divljih svinja provedeno je više od 17.000 analiza (od 2019.) koje su bile negativne, dok je pet novih pozitivnih slučajeva utvrđeno u samo dva mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Pomoć za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom

U skladu s epidemiološkim stanjem na terenu objavljena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima.

Između ostalog, novom Naredbom dozvoljeno je držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija. Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja.

Ministarstvo ujedno apelira na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 22. rujna 2023.)
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 18. srpnja 2023.)