Ovogodišnji urod jabuka zadovoljava tek polovicu Hrvatskih potreba

By Published On: 6 listopada, 2023Categories: HranaTags:
Ovogodišnji urod jabuka zadovoljava tek polovicu Hrvatskih potreba

Prema procjenama, ovogodišnji urod jabuka bit će nešto veći nego lani, u visini od oko 65 tisuća tona, čime se zadovoljava tek polovica domaćih potreba za tim voćem. Čimbenici koji su ove godine utjecali na urod jabuke su proljetni mrazevi u nekim dijelovima Hrvatske, relativno slabo oprašivanje, mjestimične ljetne oluje i izuzetno kišni kraj srpnja i početak kolovoza. Navedeni uvjeti utjecali su na komercijalnu kvalitetu voća (veličina, boja, oštećenja) zbog čega će oko 30% uroda završiti u preradi kao industrijska jabuka.

Zbog toga, predložena proizvodna cijena jabuke, koja je pogodna za komercijalnu prodaju trgovinama, iznosi oko 60 centi za kilogram. Voćarska proizvodnja u Hrvatskoj iz godine u godinu je sve manja te pokriva samo oko polovicu potreba. Za sada se jedino proizvodi više mandarina nego što nam treba.

Unatoč povećanju površina pod voćnim kulturama, s oko 35 na gotovo 40 tisuća hektara, u ukupnim poljoprivrednim površinama to čini svega 3,5%, a proizvodnja voća se nije povećala nego opada.

Problem uzgoja voća

Proizvodnja voća vrlo je zahtjevna jer ovisi o vremenskim prilikama te su visoke cijene zaštitnih sredstva kojih je sve manje zbog prelaska na preventivna blaga zaštitna sredstva. Osim toga, problem predstavlja i nedostatak radne snage, nedovoljna konkurentnost kao posljedica neudruženog nastupa na tržištu, nedostatak moderne skladišne i logističke infrastrukture, izuzetno velika ulaganja u opremanje voćnjaka sa zaštitama od mraza, tuče, suše i slijedom toga jako slaba ili nikakva dohodovnost te proizvodnje.

Navedeni problemi utječu na sve manju ponudu domaćeg voća na policama trgovačkih lanaca jer je sve manje proizvođača voća koji mogu osigurati količine, kvalitetu i kontinuitet u isporuci, što predstavlja osnovne zahtjeve svakog trgovačkog lanca.

Problem formiranja cijena

U Hrvatsku se često uvozi voće iz Europe ili trećih zemalja koje ne zadovoljava kvalitetom, ali je cjenovno prihvatljiva trgovcima pa se očekuje kako bi se domaći trgovci trebali prilagođavati tim cijenama što rezultira krčenjem voćnjaka jer cijene nisu tržišno održive i isplative. Također, problem predstavljaju situacije u kojima se uvezeno voće deklarira kao hrvatsko, pogotovo na tržnicama, a inspekcijske su nedovoljno aktivne što uz sve druge objektivne okolnosti smanjuje domaću proizvodnju.

Cijene u trgovačkim lancima uglavnom su niže nego u zapadnim zemljama. U zadnje vrijeme očita je razlika cijena istog sortimenta voća na tržnicama, na kojima dominiraju preprodavači, i na policama trgovačkih lanaca.

Procjene ovogodišnjeg uroda jabuka kreću se iznad 60 tisuća tona, od kojih 45 tisuća tona za konzumnu potrošnju, a 30% posto za preradu. Ova procjena slična je prošlogodišnjima, no te količine ne zadovoljavaju domaće potrebe zbog čega je Hrvatska sve više ovisna o uvozu. Osim toga, iz godine u godinu padaju i površine pod nasadima jabuka.

Smanjenje površina na kojima se uzgajaju jabuke

Hrvatska je prije ulaska u EU imala više od 6.000 hektara nasada jabuka, a sada oko 3.500 hektara, a u intenzivnoj proizvodnji, onoj u koja ima navodnjavanje i zaštitu od tuče, ima samo oko 2.000 hektara. U strukturi površina prevladavaju vrlo mali voćnjaci gdje je gotovo trećina manja od jednog hektara.

Rekordna proizvodnja jabuka u 2000. godini

Proizvodnja jabuka je 2000. godine bila organizirana na više od 4.000 hektara te je iznosila oko 64.000 tona. Tih godina provodili su se operativni programi, koju je predvodila vlada, koji su davali velike iznose novaca za podizanje nasada voća čime su utjecali na rast površina koja je 2010. iznosila rekordnih 6.600 hektara. Međutim, od tada površine padaju te su prošle godine iznosile 3.645 hektara.

No, proizvodnja stalno oscilira ovisno o klimatskoj godini što predstavlja dodatan problem pri primjeni tehnologija i novih znanja. Zabrinjavajuće je što je gotovo nestala ekstenzivna proizvodnja, odnosno proizvodnja u kućnim vrtovima ili je statistika više ne evidentira. Službeni podaci kažu da je 2000. bilo više od 17.000 tona u tom vidu proizvodnje, a lani tek nešto više od tisuću tona.

Cijena jabuke u Hrvatskoj ovise o inozemnim cijenama

Formiranje cijena jabuke ove godine, ovisi o tome kakva će biti cijena kod konkurenata, uglavnom jabuka iz Poljske, koja je najveći proizvođač, te Austrije, Slovenije i Srbije.

Proizvodnja jabuka gubi utrku sa stranom konkurencijom te vidljivim nedostatkom znanja i primjene novih tehnologija koje su u svijetu postale normalne no kod nas se još ne uvode. Zbog toga imamo nisku produktivnosti i konkurentnost. Predviđa se kako ćemo jabuku koju smo prije uzgajali dovoljno, u budućnosti morati sve više kupovati i uvoziti iz drugih država.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 8. rujna 2023.)