Prilika za prehrambenu industriju: proizvodnja funkcionalne hrane

By Published On: 10 studenoga, 2023Categories: HranaTags:
Prilika za prehrambenu industriju: proizvodnja funkcionalne hrane

Zbog rastućeg tržišta i povećane potražnje za hranom, postoji veliki potencijal u proizvodnji funkcionalne hrane, a kako bi se unaprijedile inovacije i konkurentske sposobnosti, potrebna su dodatna ulaganja u istraživanje u ovom segmentu.

Funkcionalna hrana

Pojam funkcionalne hrane prvi puta se počeo koristiti u Japanu 1980-ih godina te je to jedan od mogućih razloga zašto stanovnici “Zemlje izlazećeg sunca” se smatraju najdugovječnijim narodom.

Trend funkcionalne hrane brzo se proširio i na ostatak svijeta, a trendovi prehrambenih navika potrošača i sve veća svijest o zdravlju potiču rast sektora, Međutim, inovacije i regulativa igraju ključnu ulogu u oblikovanju ovog tržišta.

Usporedbe radi, u 2008. godini je cjelokupno tržište funkcionalne hrane bilo procijenjeno na 80 milijardi USD. SAD i Japan su držale većinski udio (60%), a krajem 2022. godine globalno tržište funkcionalne hrane dosegnulo je vrijednost od 193,77 milijarde USD te se očekuje dodatan rast uz godišnju stopu od 6,7%.

Protein graška bilježi najveći rast proizvodnje i potražnje među biljnim proteinima, a sve više proteina je i na bazi leće, slanutka, lana, konoplje te proteina iz gljiva.

Dobar hrvatski primjer

PIK Vrbovec je jedna od kompanija koja kontinuirano osluškuje potrebe i očekivanja potrošača te prati trendove u tehnološkim inovacijama. PIK Vrbovec u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razvio je novu liniju mesnih proizvoda bez aditiva pod nazivom Clean label. Radi se o projektu koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a čine ga proizvodi koji ne sadrže nitrate, dodane fosfate, zgušnjivač karagenan, te u kojima su askorbati zamijenjeni ekstraktom acerole kao prirodnim izvorom askorbinske kiseline, što je izuzetno pozitivno percipirano od strane potrošača.

Clean label linija mesnih prerađevina sastoji se od kuhane šunke, parizera, mortadele i trajne kobasice. Ovi proizvodi sadrže i manji udio soli te ne sadrže pojačivače aroma, umjetna bojila, soju i gluten.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 5. listopada 2023.)