Zašto u Hrvatskoj nema ni jedna energetska zajednica?

By Published On: 22 travnja, 2024Categories: Solarne elektraneTags:
Zašto u Hrvatskoj nema ni jedna energetska zajednica?

Energetske zajednice omogućuju građanima, malim poduzećima i lokalnim vlastima da proizvode, upravljaju i troše energiju koju su sami proizveli.

Iz toga proizlaze tri osnovna benefita energetskih zajednica:

  • 1

    Ušteda energije

  • 2
    Manji računi za struju
  • 3
    Očuvanje okoliša i klime.

Premda u mnogim europskim državama postoje energetske zajednice, u Hrvatskoj još uvijek ne postoje zajednice koje bi građanima omogućile zajedničku proizvodnju obnovljive energije.

Gdje je problem? Zašto u Hrvatskoj nema energetskih zajednica?

Iz resornog ministarstva tvrde da su ispunili svoju zadaću i sve zakonski osigurali. Međutim, uključene su i druge institucije u proces pa nemaju potpuni uvid u razloge zašto u Hrvatskoj nema energetskih zajednica.

Financiranje

Energetske zajednice mogu se financirati iz privatnih sredstava, europskih, nacionalnih ili lokalnih.

Kud sa zajedničkom proizvedenom energijom?

Zajednica odlučuje kako će se podijeliti proizvedena energija među članovima. Najčešće članovi dobivaju besplatnu obnovljivu energiju ili udio u dobiti od prodaje viška energije.

Stanje u Europi

U Europi postoje razne vrste energetskih zajednica. Primjerice, u Barceloni općine pokreću energetsku zajednicu sa svojim građanima kako bi im omogućili jeftinije račune.

Kriva administracija i tehničke prepreke

U Španjolskoj ima više od 300 energetskih zajednica. Iako interes građana Hrvatske postoji, još nema ni jedne energetske zajednice, a sve zbog administrativnih i tehničkih prepreka.

Osim toga, ne bi bilo loše ni osigurati financijske potpore građanima, ali i informirati ih o prednostima energetskih zajednica.

Sadašnje stanje

U Hrvatskoj trenutno nema registriranih energetskih zajednica, ali postoji nekoliko projekata koji su u fazi registracije.

Zakonodavni okvir za uspostavu i funkcioniranje energetskih zajednica već je uspostavljen i usklađen s regulativom EU, a u zadnjim izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije dodatno su poboljšali uvjete za djelovanje energetskih zajednica.

Postoje li prepreke na putu do energetskih zajednica?

Usvajanjem Zakona o tržištu električne energije u listopadu 2021. godine, uvedene su energetske zajednice građana, kao pravne osobe, čiji su članovi fizičke ili pravne osobe. To uključuje jedinice lokalne samouprave, mikropoduzeća i mala poduzeća koja mogu sudjelovati u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, opskrbi ili dijeljenju energije i na tržištu električne energije.

Međutim, donošenjem zakona uvedena su i ograničenja. Jedan od ograničenja predstavlja djelovanje na temelju zakona kojim se uređuje financijsko poslovanje i računovodstvo neprofitnih organizacija i da se djelatnost obavlja na temelju izdane dozvole za energetsku djelatnost, što je u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije i propisuje 18 dokumenata.

Postupci dijeljenja energije s članovima energetske zajednice i s njim povezani procesi i troškovi još nisu jasno definirani. Zbog toga dijeljenje energije u praksi još uvijek nije moguće, a ne zna se ni njegova cijena.

Poticaji za energetske zajednice

U mnogim zemljama EU potiču se energetske zajednice. Jedan od poticaja je oslobađanje plaćanja dijela mrežarine. Primjerice, u Austriji imaju popust od 40 – 70 % na naknadu za mrežarinu. Slično bi trebalo osigurati i u Hrvatskoj jer se inače neće ništa pokrenuti po pitanju realizacije investicija.

Izvor:
Jutarnji list (Objavljeno: 24. ožujka 2024.)