Rast projekata OIE u Adrija regiji

By Published On: 15 svibnja, 2024Categories: Solarne elektraneTags:
Rast projekata OIE u Adrija regiji

Razvoj obnovljivih izvora energije u Adrija regiji

Posljednjih 10 godina razvoj obnovljivih izvora energije u Adrija regiji bilježi značajan porast. Prema statistikama iz 2023. godine, kapaciteti solarnih elektrana dosegli su 2,3 GW, a kapaciteti vjetroelektrana 1,9 GW. Navedene brojke predstavljaju rast projekata OIE u Adrija regiji od 687, tj. 455% u usporedbi s kapacitetima prije 10 godina.

Je li potencijal OIE dovoljno iskorišten?

Bez obzira na ogroman prosperitet, potencijal obnovljivih izvora energije još uvijek nije potpuno iskorišten. Tvrtke koje ulažu u OIE osjetile su financijsku isplativost takvih projekata zbog državnih poticaja, jeftinijih investicija i atraktivnih povrata ulaganja.

Stanje u Hrvatskoj

S obzirom na instaliran kapacitet vjetroelektrana, Hrvatska se smatra regionalnim liderom. U 2023. godini, vjetroelektrane su proizvele 17% električne energije.

Kakvo je stanje u Sloveniji?

Slovenija posjeduje najveći instalirani kapacitet solarnih elektrana koji premašuje gigavat. Međutim, razvoj energije iz vjetra ograničen je zbog nepovoljnih regulatornih politika i otpora javnosti. Zbog toga, slovenske su tvrtke preusmjerile svoja ulaganja u zemlje u regiji, poput Hrvatske i BiH.

instalirani kapacitet vjetroelektrana

Slovenski Petrol investira u Hrvatsku

Slovenska tvrtka Petrol razvila vjetroelektrane u Hrvatskoj, a svoje investicije širi i u BIH. Nakon tri godine stagnacije, u Srbiji se vidi blagi napredak u sektoru vjetroelektrana, a u BiH se gradi novi kapacitet vjetroelektrana.

Premda se mnogo investira i radi u sektoru solarne energije, najveći zaokret vidljiv je kod vjetroelektrana.

Rast projekata OIE u Adrija regiji u budućnosti

Potencijal OIE prepoznat je kod sve više investitora, zbog niskih troškova izgradnje te konkurentnosti s fosilnim gorivima. Međutim, problem u nadolazećem razdoblju mogli bi predstavljati viši troškovi financiranja koji su uzrokovani povećanjem kamatnih stopa.

Napredak obnovljivih izvora energije u Adria regiji djeluje obećavajuće, međutim i dalje postoji prostora za razvoj i iskorištavanje punog potencijala.

Izvor:
energypress (Objavljeno: 22. travnja 2024.)