Plutajući solari u Aziji

By Published On: 8 svibnja, 2024Categories: Solarne elektraneTags:
Plutajući solari u Aziji

Projekt Solar2Wave prekretnica je razvoja solarne energije u Indoneziji kojim su uspješno riješene dosadašnje prepreke poput nekontroliranih valova, vremenskih neprilika, zahtjevnog održavanja i nepredvidivih operativnih troškova plutajućih solara. Zbog navedenih problema, dosadašnji projekti ovog tipa bili su ograničeni na jezera i rezervoare.

Prototip ukupne snage 25 kW, sastoji se od 6 monokristalnih i polikristalnih solarnih panela s kombiniranim kapacitetom od 600 W i baterije za skladištenje energije.

Plutajući solari – dobra šansa za dekarbonizaciju zemlje

Potrebno je maksimizirati primjenu plutajućih solarnih elektrana i proširiti in na more kako bi se zemlja u budućnosti što manje oslanjala na energiju dobivenu iz fosilnih goriva. Plutajući solarni paneli prepoznati su kao dobra šansa za dekarbonizaciju zemlje.

Pomorski teritorij koji se prostire na čak 708.000 kilometara kvadratnih idealna je za ekspanziju plutajućih solarnih elektrana u Indoneziji, a druge azijske zemlje također vide potencijal plutajućih solarnih elektrana.

Neke od najvećih plutajućih solarnih elektrana nalaze se u azijskim zemljama. Upotrebom plutajućih solarnih elektrana spajaju se dva prirodna dobra – sunce i mnogo vodenih površina koje se koriste za proizvodnju struje.

Tajland i plutajući solari

U Tajlandu je 2021. godine postavljena instalacija koja se prostire na 720.000 kilometara kvadratnih solarnih panela čime je prvi puta omogućeno da se koristi hibridna tehnologija za proizvodnju električne energije. Danju se električna energija proizvodi iz solara, a noću iz hidroelektrana.

Popularnost plutajućih solarnih elektrana polako se širi prema Indiji u kojoj će do kraja 2024. godine biti postavljeno preko 1.000 MW novih projekata plutajućih solarnih elektrana. Cilj je do kraja 2030. godine dosegnuti 500 GW obnovljivih izvora energije.

U Kini najveća plutajuća solarna farma na svijetu

Najveća plutajuća solarna farma na svijetu nalazi se u Kini instalirane snage od 320 MW i 8 MWh skladišnog kapaciteta. Ova elektrana godišnje proizvede 550 milijuna kWh električne energije.

Najveća plutajuća solarna elektrana u Kini - Plutajući solari na moru
Najveća plutajuća solarna elektrana u Kini

Izvor:
Energetski portal (Objavljeno: 10. travnja 2024.)