Što je Zelena energetska zadruga?

Zelena energetska zadruga (ZEZ) osnovana je 2013. godine u sklopu projekta “Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj“, koji je provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Nakon završetka projekta Zelena energetska zadruga nastavila je samostalno djelovati i do danas je postala krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj, ali i u regiji. Misija zadruge je pružiti pomoć građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj

Hrvatska posjeduje velik potencijal za proizvodnju obnovljive energije te bi do kraja 2023. godine mogla ostvariti udio veći od 70% godišnje proizvodnje električne energije, čime bi ušla u top 5 zemalja Europske unije u tom segmentu.

Hidroelektrane trenutno proizvode oko 50% hrvatske obnovljive energije zbog čega postoji mnogo prostora za povećanje proizvodnje iz drugih obnovljivih izvora.

Od početka 2022. godine pa sve do početka 2023., broj solarnih elektrana za kućanstva se u Hrvatskoj udvostručio, a ulaganja u solarnu energiju postaju sve intenzivnija. Međutim, solarna energija u proizvodnom miksu iznosi samo oko 2%.

Nizozemska je 2022. godine proizvela 815,4 W električne energije po stanovniku, čime je među članicama Europske unije zauzela sam vrh, s obzirom na instaliranu snagu fotonaponskih elektrana po stanovniku. S druge strane, Hrvatska je posjedovala 26,9 W instalirane snage fotonaponskih sustava po stanovniku, čime je zauzela pretposljednje mjesto.

Prednosti solarne energije

Zelena energetska zadruga potiče hrvatske građane na ulaganja u solarnu energiju te smatraju da bi svaki građanin trebao iskoristiti prednosti solarne energije, a jedna od mogućnosti je ulaganje u vlastitu solarnu elektranu. Udruga je u zadnje tri godine u više od 30 hrvatskih gradova održala besplatna predavanja o solarnoj energiji za kućanstva s ciljem informiranja i osnaživanja građana u donošenje odluke o ulaganju. Isto tako, pomažu građanima kroz administrativne i tehničke korake realizacije solarne elektrane putem servisa Na sunčanoj strani.

Druga mogućnost predstavlja udruživanje građana u energetske zajednice čime građani zajedno ulažu u projekte obnovljive energije te samostalno proizvode i dijele energiju što je prilika za sve građane koji možda ne posjeduju uvjete za ugradnju vlastite solarne elektrane.

Energetske zajednice

Energetske zajednice osnivaju se s ciljem pružanja okolišnih, društvenih i ekonomskih koristi njezinim članovima. U Europi postoji preko 3000 energetskih zadruga čiji članovi zajedno pokreću projekte obnovljive energije. Osim toga, proizvode svoju struju, ali i donose dodanu vrijednost svojoj lokalnoj zajednici kroz zapošljavanje, ulaganje u društveno korisne projekte, smanjuju energetsko siromaštvo te povećavaju korištenje obnovljive energije.

Isto to, planira se kroz energetsku zadrugu ZEZ Sunce čime će građani imati mogućnost ulagati u projekte solarnih elektrana. Dok će u prvoj fazi elektrane proizvoditi energiju koja će se prodavati na tržištu ili koristiti na mjestu proizvodnje, građani ulagači će od takvih projekata ostvarivati prinose. Dugoročan cilj energetskih zajednica je omogućavanje dijeljenja energije.

Izvor:
direktno.hr (Objavljeno: 6. listopada 2023.)