Zašto je važno utvrditi proizvođačke cijene?

By Published On: 6 svibnja, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Zašto je važno utvrditi proizvođačke cijene?

Utvrđivanje proizvođačkih cijena vrlo je važno jer bi se tako izbjegle nepoštene prakse trgovaca, što je problem s kojim se nosi većina hrvatskih, ali i europskih poljoprivrednika.

Potrošači su najviše zakinuti

Poljoprivrednici smatraju da u lancima opskrbe od korona krize svi zarađuju. Najugroženiji su potrošači, koji plaćaju skupu hranu. Međutim, ugroženi su i oni sami koji sve teže proizvode, a otkupne cijene i dohodak su im sve niži.

Članice Europske unije trenutno provode istraživanja s ciljem procjene djelotvornosti mjera koje su do sada poduzete, ali i kako bi se ispitala dodatna evaluacija Direktive EU-a o nepoštenim trgovačkim praksama na razini EU-a, koja će trajati do kraja 2025. godine.

U evaluaciju se uključila i HPK koja na temelju zahtjeva svojih članica, posebno ratara, je pristupila usklađivanju prijedloga kako bi se nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj bolje uredile.

Unaprjeđenje stanja na temelju pozitivnih iskustva drugih

Hrvatski sabor jednoglasno je donio Zaključak o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Njime su pozvani Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od 3 mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih članica EU koje su uspjele spriječiti nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, a posebno onih vezanih uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje.

Na temelju pozitivnih iskustava drugih članica, trebala bi se pronaći rješenja kojima bi se osigurala pravednija raspodjela vrijednosti u lancu opskrbe hranom.

Problem dolaska proizvoda niske cijene

Dolaskom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz drugih država po cijenama nižim od proizvođačkih stvara se nelojalna konkurencija domaćim proizvodima. Osim toga, ne može se točno utvrditi sljedivost takvih proizvoda.

Utvrđivanje proizvođačkih cijena

Prvi korak u borbi protiv nepoštenih trgovačkih praksi je utvrđivanje proizvođačkih cijena. Tako bi se zaštitila domaća proizvodnja, ali bi se pomoglo i poljoprivrednicima. Inicijativom zabrane nepoštenih trgovačkih praksi želi se ojačati pozicija proizvođača, ali i malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 9. travnja 2024.)