Višak električne energije – Obračun i prodaja

By Published On: 8 veljače, 2023Categories: Solarne elektraneTags:
Višak električne energije – Obračun i prodaja

Prodaja viška električne energije

Dohodak ostvaren prodajom viška električne energije ne oporezuje se do iznosa od 1 327,00 €, stoga se sve više kućanstava odlučuje na postavljanje solarnih panela. Rastuće cijene energije mnoge su građane potaknule na razmišljanje o postavljanju solarnih panela. Bolje cijene opreme i mogućnost korištenja državnih poticaja povećavaju isplativost investicije.

Prilikom planiranja solarne elektrane, važno je optimizirati veličinu postrojenja za najbolje rezultate. Prema zakonu postoje dvije vrste proizvođača u sustavima koji proizvode električnu energiju za vlastitu potrošnju.

Kategorije proizvođača električne energije za vlastitu potrošnju

Prva kategorija su proizvođači za samoopskrbu kućanstava, gdje energija isporučena u mrežu ne smije biti veća od energije preuzete iz mreže tijekom obračunskog razdoblja, odnosno jedne godine. Ako proizvođač pošalje više energije u mrežu nego što je iz nje uzme u godini dana, prelazi u drugu kategoriju – kupci s vlastitom proizvodnjom.

Dok proizvodnja viška električne energije otvara mogućnost prodaje električne energije radi zarade, kategorija kupaca s vlastitom proizvodnjom općenito je neisplativa za kućanstva zbog nepovoljnijeg načina obračuna.

Način obračuna viška proizvedene električne energije

prodaja viška električne energije

Način obračuna za proizvođače za samoopskrbu kućanstva

Proizvođači za samoopskrbu kućanstava mogu ostvariti viškove ili manjkove u obračunskim razdobljima, a ti se viškovi odnosno manjkovi poravnavaju, odnosno netiraju tijekom obračunskog razdoblja. Ako se jedan dan proizvede više energije, a drugi dan više energije potroši, isporučena i potrošena energija bit će naplaćena po istoj cijeni.

Ukoliko se na kraju mjeseca pojavi višak, isti se predaje opskrbljivaču koji ga preuzima u vrijednosti od minimalno 80% trenutne cijene za električnu energiju.

Viškovi se obično stvaraju ljeti, a zatim se koriste za smanjenje računa zimi kada se više troši nego proizvodi. Važno je da na kraju godine ne postoji višak jer u tom slučaju gubi se status postrojenja za samoopskrbu i postaje se kupac s vlastitom proizvodnjom.

Način obračuna za kupce s vlastitom proizvodnjom

Za kupce s vlastitom proizvodnjom vrijedi drugačiji način obračuna. Glavna razlika u odnosu na sustav samoopskrbe je u tome što za kupce s vlastitom proizvodnjom koji prodaju viškove električne energije nema poravnavanja. Sva električna energija preuzeta iz mreže plaća se po punoj cijeni, a proizvedena električna energija koja se prodaje obračunava se po gotovo upola manjoj cijeni. Dakle, kućanstvo zapravo plaća račun za struju za sve kao da nema solarnu elektranu, umanjen za cijenu električne energije isporučene u mrežu.

Zbog toga je kod planiranja investicija važno pravilno dimenzionirati elektranu prema trenutnoj ili planiranoj potrošnji. Čak i ako je elektrana odgovarajuće veličine, ako postoji opasnost od gubitka statusa korisnika za samoopskrbu zbog sezonskih fluktuacija, potrebno je pratiti mjesečne obračune na temelju podataka o potrošnji i isporuci energije te koordinirati proizvodnju i potrošnju.

Izvori:
baustela.hr (objavljeno: 10. prosinca 2022.)
tportal.hr (objavljeno: 16. siječnja 2023.)