Zbog ruske agresije na Ukrajinu, EU želi ubrzati prijelaz na čistu i obnovljivu energiju te smanjiti ovisnost o ruskim energentima. Vrlo važnu ulogu tu bi trebao imati i zeleni vodik, kao alternativa fosilnim gorivima, posebice u prometu. Međutim, njegova je primjena još daleko.

U Hrvatskoj se razvijaju tehnologije za proizvodnju vodika iz otpada koji se kasnije može koristiti kao sirovina za građevinsku industriju i poljoprivredu. To je zasigurno ugljično neutralni vodik.

Pomorstvo, kamioni, željeznice – svi bi oni u budućnosti trebali koristiti vodik.

Međutim, vodik je još uvijek prilično skupa tehnologija.

Odmak od ruske energije natjerao je mnoge zemlje da se vrate fosilnim gorivima štetnim za okoliš, poput ugljena. Ali to će kratko trajati.U ovom trenutku moramo zadovoljiti potražnju za energijom. Ipak, ulaganja u zelenu energiju nikada nisu bila veća, niti je krivulja rasta proizvodnje solarnih i vjetroelektrana bila strmija.

Kao što je Covid ubrzao digitalnu transformaciju, tako će ova ruska agresija ubrzati zelenu transformaciju.

EU želi proizvesti 10 milijuna tona vodika do 2030. godine, gotovo dvostruko više od onoga što je planirala prije rata u Ukrajini, a i uvesti će istu količinu. Dio nove energetske priče želi biti i Hrvatska, koja će se pridružiti Sloveniji i Italiji u pokretanju projekta “Dolina vodika” na sjevernom Jadranu.

Istraživački tim sa Sveučilišta RMIT u Australiji predložio je novu tehnologiju elektrolize pokretane zvučnim valovima za energetski učinkovitiju proizvodnju zelenog vodika. Putem aktivnih i visokofrekventnih vibracija, nova tehnologija elektrolize proizvodi 14 puta više vodika.

Zeleni vodik se proizvodi elektrolizom. Proces je uvelike poboljšan kada je tim RMIT-a u proces pustio hibridni zvučni val od 10 MHz. Čim je uključio zvučne vibracije, gustoća struje i brzina reakcije naglo su skočile.

No, na RMIT-u objašnjavaju da njihovo veliko otkriće ne znači da određena količina energije uložena u elektrolizu daje 14 puta više vodika, već da se voda može brže i lakše razdvojiti na vodik i kisik. Ističu da to ima značajan utjecaj na ukupnu učinkovitost elektrolizera i trebalo bi potaknuti niže cijene zelenog vodika.

Više informacija možete pronaći u člancima Vodik – zamjena za fosilna goriva i Past će cijena zelenog vodika.