Imati viziju osnova je koja prethodi pokretanju svakog posla. Na početku nisu bitni ciljevi niti strategije. Njima ćemo se baviti onda kada smo našu ideju konkretizirali i dobili viziju o tome kako bi naša organizacija trebala izgledati ukoliko ima pravu strukturu, vodstvo i ljude koji vjeruju i okupljaju se oko te iste vizije.

Ako imate jasnu viziju, vremenom ćete razviti strategiju, odnosno načine kojima ćete realizirati prvotnu ideju poslovanja. Ipak, ukoliko nemate viziju ne postoji strategija koja će vas spasiti.

Michael Hyatt, najprodavaniji „trener vodstva“ (eng. Leadership), kaže da je često najbolje stvoriti viziju prije nego što se pobrinete o strategijama i ciljevima. Iako je usko povezana, vizija pomaže definirati što se pokušava postići, a ne kako.

Kako u životu, tako i u poslovnom svijetu postoje oscilacije, usponi i padovi, uspjesi i neuspjesi. Izazovi su na svakom koraku, a na nama je kako ćemo se prema njima postaviti i koje korake ćemo poduzeti ne bi li smo ih savladali.

Kad je Michaelu Hyatt-u prilikom preuzimanja odjela predstavljena izazovna situacija, prvi instinkt nije mu obećavao značajne rezultate i mogućnosti popravka situacije. Takav stav nikoga ne bi motivirao. Dapače, demotivirao bi čitav tim koji shodno tome ne bi postigao velike uspjehe.

Umjesto toga, uzeo si je vrijeme potrebno da situaciju sagleda iz više kutova, da analizira postupke iz prošlosti koji su doveli do situacije u kojoj su se kao organizacija pronašli te u konačnici, kako bi definirao idealan ishod koji je želio postići. Jednom kada je „problemu“ pristupio na takav način, kada je sebi i svome timu dao realan vremenski period u kojem idealne ishode žele postići, postalo je puno lakše odrediti kako i na koji način doći do željenih rezultata. Iz ovoga je, dakle, vidljivo kako ne treba zaboraviti na ciljeve koje ćemo lakše ostvariti ako nam je vizija na prvom mjestu.

Sve vrste organizacije, profitne i neprofitne tvrtke, dobrotvorna i druga udruženja, koriste se izjavama o viziji kako bi ih vodile i bile smjernice u njihovom poslovanju. Međutim, što je točno izjava o viziji?

Svaka vizija započinje s vizionarskim vođom koji je u stanju stvoriti mentalne i verbalne slike poželjnih budućih stanja. Također je važno da vizionarski vođe podijele svoju viziju sa svojim partnerima, uključujući kupce, dobavljače i zaposlenike.

Izjava o viziji osnovna je „misao vodilja“ za sve što uprava, ali i svi ostali u hijerarhijskoj strukturi rade. Zaposlenici gledaju na izjavu o viziji za dugoročno usmjeravanje. Ona rad čini smislenijim te pomaže u definiranju i jačanju poslovne kulture.

Od odjela koji je bio najneprofitabilniji i najneefikasniji u tvrtci te koji je uz sve to gubio sve više i više klijenata, Michael Hyatt u 18 mjeseci sa svojim timom postigao je to da njegov odjel krase sljedeći epiteti: odjel koji je privukao najprofitabilinije klijente, koji je postao željeno mjesto za rad te koji stalno premašuje svoj proračun i doprinosi na maržu. Postao je to najbrže rastući i najprofitabilniji odjel u tvrtki.

„To se nije dogodilo jer smo imali sjajnu poslovnu strategiju. Dogodilo se jer smo imali jasnu viziju što želimo postići. Tu je započelo i tu morate započeti ako želite iskusiti drugačiju stvarnost od one koju imate sada. Morate razjasniti što želite. Sve počinje vizijom.“ – govori Hyatt, a ako jedan od najprodavanijih autora o vodstvu tako kaže, tko smo mi da mu proturječimo?

A vi? Imate li vi viziju?