Zabrinutost zbog neodrživo niskih cijena kontejnerskog prijevoza

By Published On: 8 travnja, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Zabrinutost zbog neodrživo niskih cijena kontejnerskog prijevoza

Na globalnom tržištu kontejnerskog prijevoza postoje veliki kapaciteti, što se počelo odražavati na neodrživo niskim cijenama kontejnerskog prijevoza.

Zbog toga Maersk, jedna od najpoznatijih brodskih i logističkih kompanija, ove godine očekuje manju dobit nakon odličnih prihoda koje su ostvarili za vrijeme pandemije koronavirusa.

Hapag-Lloyd, njemački prijevoznik, predviđa da će ove godine zbog velike ponude kontejnerskih brodova i krize u Crvenom moru, morati smanjivati troškove. Osim toga, bit će nužno prilagoditi plovidbene rute. Neto dobit u 2023. godini pala je za 83%.

U prosincu i početkom siječnja cijene vozarina naglo su porasle jer su kompanije zbog napada u Crvenom moru preusmjeravale brodove oko Rta dobre nade. Međutim, sada su cijene znatno pale jer raspoloživi kapaciteti premašuju potražnju.

Iz Maerska nisu nabavljali nove brodove, no procjenjuju da je globalni kapacitet za kontejnerski prijevoz tereta morem prošle godine uvećan za 9%, a očekuje se da će ove godine porasti za još 11% te još za 7% u 2025. godini.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 15. ožujka 2024.)