Zabrana rada nedjeljom – Velik izazov za male i srednje poduzetnike

By Published On: 28 veljače, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Zabrana rada nedjeljom – Velik izazov za male i srednje poduzetnike

Zabrana rada nedjeljom ograničava slobodu podzetnika

Odluka donesena od strane Ustavnog suda kojom se zabranjuje rad nedjeljom prouzročila je velike izazove za cijelo gospodarstvo, a posebice za male trgovce. Iz Hrvatske udruge malih i srednjih poduzetnika smatraju da zabrana rada nedjeljom ograničava slobode poduzetnika te se postavlja pitanje o motivima i ciljevima takve odluke.

Donesena odluka prouzročila je niz nelogičnosti, a jedna koja se posebno ističe je stvaranje trgovina novih formata. Naime, brojne trgovine su se registrirale za djelatnosti kojima se inače ne bave kako bi mogle prodavati proizvode za koje su se registrirale.

Pri donošenju Odluke o zabrani rada nedjeljom istaknuto je kako se nužne namirnice mogu uz dobro planiranje kupiti dan ranije, ali postavlja se pitanje zašto se na isti način ne tretiraju i druga dobra?

Nadalje, donesenom odlukom brine se o balansu privatnog i poslovnog života, dok u drugim objektima poput kafića, restorana, hotela, benzinskih pumpi i kladionica se nedjeljom normalno radi, a sada zbog pritiska čak i više.

U Hrvatskoj turizam donosi oko 25 % BDP-a, a donesena odluka kojom trgovine mogu raditi 16 od mogućih 52 nedjelje poništava napore o ideji cjelogodišnjeg turizma, ali i direktno utječe na održivost malih trgovina koje ovise o turizmu.

Isto tako, u ruralnim područjima i kvartovima mali dućani su često jedine dostupne trgovine te u njima ne postoji mogućnost prelijevanja na druge trgovine.

Nužnost revizije zakonodavnog okvira

Prvo, nužno je provesti reviziju trenutnog zakonodavnog okvira kako bi se osigurala održivost svih gospodarskih subjekata u promijenjenim uvjetima poslovanja.
Osim toga, potrebno je donijeti zakon tako da se rad nedjeljom definira Zakonom o radu. Predlaže se i donošenje zakonskog rješenja kojim se poduzetnicima daje na izbor hoće li raditi nedjeljom, a radnici mogu sami birati poslodavca shodno tome je li odabrao raditi nedjeljom ili ne.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 12. veljače 2024.)