Hrvatska bi do 2030. trebala dobiti 10 punionica za vozila na vodik. Kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti država je osigurala 50 milijuna kuna za razvoj proizvodnje i korištenja vodika u domaćem gospodarstvu.

Iz Nacionalnog programa planira se financirati izgradnja elektrolizera ukupne snage 10 MW i šest punionica za vozila na vodik. Iz drugih programa planira se financiranje elektrolizera ukupne snage 30 megavata i četiri punionice.

Država će sufinancirati do 40% uloženog iznosa za elektrolizere, a nešto veći udio za punionice. Otvorena je i mogućnost pokrića 100% investicije. Raspisat će se poziv za sufinanciranje, a 10 punionica bit će u funkciji najkasnije do 2030. godine.

Plan Europske unije RePowerEU predviđa da se do 2030. količina korištenog vodika podigne na 20 milijuna tona.

No, cijena proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora energije za promet ne može konkurirati dizelu te će zbog toga biti potrebne snažne subvencije Europske unije, a vodik je najučinkovitije primijeniti upravo u prometu, osobito za kamione i autobuse. Bez obzira na to, vozila na vodik postaju sve konkurentnija električnim vozilima na baterije.

Izvor:
tockanai.hr (Objavljeno: 25. studenog 2022.)