Vjetar i sunce u EU prvi put proizveli više energije od plina

By Published On: 20 ožujka, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Vjetar i sunce u EU prvi put proizveli više energije od plina

European Electricity Review

Objavljen je novi European Electricity Review u svrhu razumijevanja i praćenja napretka u prijelazu s fosilnih goriva na čistu energiju. Politički odgovor Europe na rusku invaziju na Ukrajinu 2022. bio je ubrzanje energetske tranzicije. Sada je fokus na brzom smanjenju potražnje za plinom, istovremeno s postupnim ukidanjem ugljena. To znači da je na putu veliko povećanje proizvodnje čiste energije. Tijekom 2022. godine vjetar i sunce proizveli su rekordnih 22% električne energije u Europskoj uniji, čime su prvi put pretekli energiju iz fosilnog plina čiji je udio bio 20% i zadržavši se iznad energije iz ugljena koja je iznosila 16%.

Ipak, prelazak s fosilnih goriva tijekom 2022. stavljen je na čekanje zbog dvostruke krize u europskom elektroenergetskom sustavu. Nezapamćena suša diljem Europe dovela je do najniže razine proizvodnje hidroelektrana još od 2000. godine, a uz to je došlo i do neočekivanih prekida rada francuskih nuklearnih elektrana baš u vrijeme kad su se zatvarale one u Njemačkoj.

Većina toga, nadoknađena je većom proizvodnjom iz vjetra i sunca te padom potražnje za električnom energijom, ali preostali dio je nadoknađen povećanjem proizvodnje iz fosilnih goriva. S obzirom na to da je ugljen bio jeftiniji od plina, činio je veći udio u tome, rastom od 7% u 2022. u usporedbi s 2021. Kao rezultat toga, emisije energetskog sektora Europske unije porasle su za 3,9% u 2022. u odnosu na 2021. Proizvodnja plina bila je gotovo nepromijenjena, +0,8%, a budući da je plin već 2021. bio skuplji od ugljena, nije bilo daljnjeg prelaska s plina na ugljen u 2022.

Potražnja za električnom energijom u Europskoj uniji

Potražnja za električnom energijom u Europskoj uniji pala je za 7,9% u zadnjem kvartalu 2022. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Sva tri mjeseca zadnjeg kvartala 2022. bila su toplija nego 2021., ali vremenske prilike ne mogu objasniti tako velike padove u potrošnji energije. Vjerojatno je da su privremena smanjenja uglavnom bila potaknuta zabrinutošću za dostupnost energije, uz apele građanima za solidarnost i smanjenje potrošnje energije u vrijeme krize.

Ipak, prijelaz na čistu energiju će u konačnici donijeti veliki porast potražnje kroz elektrifikaciju. S porastom broja toplinskih pumpi, električnih vozila i elektrolizera, očito je da će se ova promjena dogoditi brzo.

Proizvodnja energije iz solara

Proizvodnja energije iz solara porasla je za rekordnih 24% u 2022., što je pomoglo u izbjegavanju troškova za plin od 10 milijardi eura. Razlog tome je rekordan broj novoinstaliranih solarnih elektrana. U 2022. godini ih je bilo 41 GW, što je čak 47% više u odnosu na one koje su instalirane tijekom 2021. godine.

Solarne elektrane proizvele su 203 TWh električne energije u Europskoj uniji 2022. godine. Četiri mjeseca, od svibnja do kolovoza, bila su sparna i vrlo topla, postavljajući nove temperaturne rekorde. Budući da je zbog suše proizvodnja hidroelektrana bila minimalna, a nuklearna proizvodnja smanjena zbog ograničenja temperature vode, solarna energija se pokazala pouzdanim izvorom potrebne proizvodnje.

Europska industrija vjetra i sunca pokazuje da bi proizvodnja energije iz sunca i vjetra trebala porasti za oko 20%, proizvodnja energije iz hidroelektrana se gotovo normalizirao, a potražnja za električnom energijom vjerojatno će nastaviti padati. Jedina kočnica bit će pad proizvodnje nuklearne energije dok Njemačka bude dovršavala postupno gašenje svojih nuklearnih postrojenja.

Na temelju ovih indikacija, procjenjuje se da bi proizvodnja fosilnih goriva u 2023. godini mogla pasti za 20%, što je dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2020. Past će proizvodnja ugljena, ali još brže će pasti proizvodnja plina, jer se očekuje da će ostati skuplja od ugljena najmanje do 2025. To će pak pomoći u smirivanju europskih tržišta plina dok se Europa prilagođava životu bez ruskog plina. Smanjenje proizvodnje plina u EU-u od 20% smanjilo bi potražnju za plinom u cijelom gospodarstvu Europske unije za 5%, čime bi se doprinijelo sigurnijem plinskom sustavu 2023.

Energetska kriza nedvojbeno je ubrzala europsku tranziciju električne energije.

Izvor:
oie.hr (Objavljeno: 1. veljače 2023.)