Broj sunčanih elektrana priključenih na mrežu kontinuirano raste. Početkom 2022. godine broj instaliranih elektrana bio je manji od 4.000, dok se ove godine očekuje više od 10.000 instaliranih solara.

Godišnji prosjek novoinstaliranih solarnih elektrana u prethodne dvije godine bio je oko 2.500 s prosječnom dodatnom snagom proizvodnje električne energije od 240 megavata. Najveći rast investicija bio je vidljiv nakon korona krize u 2020. godini koja je uzrokovala zastoj investicija tijekom toga razdoblja. Osim toga, prošle godine uklonjen je niz administrativnih barijera od strane države što je ubrzalo ishođenje potrebnih dozvola za dovršetak investicija u elektrane.

Stanje u EU

Hrvatska je po broju sunčanih dana pri samom vrhu EU, čime ima velik solarni potencijal. Prošle godine je na mrežu bilo priključeno 8.000 solarnih elektrana, od čega su 5.000 instalirali građani na svojim nekretninama, a ostatak pravne osobe, odnosno poduzeća. Međutim, stanje u EU je mnogo bolje nego u Hrvatskoj.

Prema podacima udruženja Solar Power Europe za 2022., Hrvatska je s 257 megavata instalirane snage u solarnim elektranama, uz Bugarsku, članica EU s najmanjom proizvodnjom sunčanih elektrana po glavi stanovnika.

Ne uzimajući u obzir Nizozemsku, Njemačku ili Dansku koje su najveći proizvođači energije iz solarnih elektrana po glavi stanovnika, Slovenija je 9. na popisu s obzirom na instalirane kapacitete koji iznose 697 megavata.

Prema procjenama, proizvodnja energije iz sunčanih elektrana u Hrvatskoj bi na kraju 2024. trebala biti 963 megavata. Usporedbe radi, Slovenija je još prošle godine prešla proizvodnju od 1.000 megavata.

Poticaji za poduzeća

Kako bi se ostvario procijenjeni rast instaliranih solarnih elektrana, pobrinuo se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji je krajem 2023. godine vlasnicima solarnih elektrana na kućama stavio na raspolaganje 12,4 milijuna eura, a uskoro kreće još jedan natječaj vrijedan 120 milijuna eura u okviru kojeg će biti ponuđeni i poticaji za ugradnju solarnih elektrana.

Tvrtke su iz Modernizacijskog fonda (MF) Europske unije nakon provedenog natječaja Ministarstva gospodarstva i FZOEU za ugradnju solarnih elektrana dogovorile poticaje u iznosu od 43 milijuna eura. Instalirani kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u industriji bit će povećani za 80 megavata nakon utroška poticaja iz MF-a.

Ukupni instalirani kapacitet za proizvodnju solarnih elektrana sredinom prošle godine bio je 226 megavata.

Što je s vjetroelektranama?

Hrvatska je u srpnju 2023. godine u pogonu imala 25 vjetroelektrana ukupne instalirane snage od 834 megavata.

Isto kao i kod solara, u energiji vjetra postoji mnogo neiskorištenog potencijala, a jedan od razloga takvog stanja je i neraspisivanje javnog natječaja za dodjelu tržišne premije u nadležnosti Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

Do sada je bio samo jedan natječaj za dodjelu tržišne premije za proizvodnju iz obnovljivih izvora i to 2022. godine kada je bilo dodijeljeno nešto više od 100 megavata, iako je ukupna kvota za 2022. godinu iznosila 945 MW, a sve zbog kašnjenje u donošenju ključnih podzakonskih akata resornog ministarstva i ostalih dionika čime je velik broj investitora bio onemogućen sudjelovati na javnom natječaju za dodjelu tržišne premije.

Izvor:
Jutarnji.hr (Objavljeno 8. veljače 2024.)