Vertikalni solarni paneli za čistu energiju i proizvodnju usjeva

By Published On: 20 veljače, 2023Categories: Solarne elektraneTags:
Vertikalni solarni paneli za čistu energiju i proizvodnju usjeva

Vertikalni solarni paneli

Diljem svijeta sve su popularniji vertikalni solarni paneli, agronaponske instalacije s okomito postavljenim solarnim pločama. Sve se više prihvaćaju kao način uvođenja čiste energije bez ugrožavanja iskoristivosti zemljišta.

Pokazalo se da bi solarna i poljoprivredna kolokacija mogla osigurati čak do 20% ukupne proizvodnje električne energije. Instalacija agrosolara širokih razmjera mogla bi dovesti do godišnjeg smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 330 tisuća tona uz minimalni utjecaj na prinos poljoprivrednih usjeva.

Na globalnoj razini, procjenjuje se da bi 1% ukupnog poljoprivrednog zemljišta moglo proizvesti svjetske potrebe za energijom ako se pretvori u solarne elektrane.

Postoji mnogo različitih načina instaliranja agrosolara. Jedna uobičajena metoda je podizanje niza solarnih panela kako bi se ostavio prostor za poljoprivrednu opremu ili stoku da se slobodno kreću ispod. Jedna od novijih metoda je okomito postavljanje solarnih ploča, ostavljajući tako široke otvorene prostore između redova agrosolara.

Bifacijalni solarni moduli proizvode energiju s obje strane okomito orijentiranog niza.

Proučavao se potencijalni utjecaj postavljanja vertikalnih fotonaponskih sustava orijentiranih zapad-istok u velikim razmjerima. Otkriveno je da bi takve instalacije mogle imati blagotvoran učinak na stabilizaciju mreže u zemlji, istovremeno dopuštajući veću integraciju s poljoprivrednim aktivnostima nego s konvencionalnim prizemnim postrojenjima solarne fotonaponske energije.

Okomita instalacija solarnih panela koristi samo minimalni prostor obradivog zemljišta, dok održava više od 85% svjetlosti koja dopire do usjeva, osiguravajući optimalnu ravnotežu sunca i poljoprivrede.

Pet načela za uspjeh u poljoprivredi

 1. Klima, tlo i uvjeti okoliša
  • Ambijentalni uvjeti lokacije moraju biti prikladni i za solarnu proizvodnju i za željene usjeve.
 2. Solarne tehnologije i dizajni
  • Izbor solarne tehnologije, raspored lokacije i ostala infrastruktura mogu utjecati na sve, od toga koliko svjetlosti dopire do solarnih panela do toga može li se traktor voziti ispod panela.
 3. Odabir usjeva i metode uzgoja, dizajn sjemena i vegetacije te pristupi upravljanju
  • Agrosolarni projekti trebaju odabrati usjeve koji će uspijevati ispod ploča u njihovoj lokalnoj klimi i koji su isplativi na lokalnim tržištima.
 4. Kompatibilnost i fleksibilnost
  • Agrosolari bi trebali biti dizajnirani tako da zadovolje konkurentske potrebe vlasnika solarne energije, solarnih operatera i poljoprivrednika kako bi se omogućile učinkovite poljoprivredne aktivnosti.
 5. Suradnja i partnerstva
  • Za uspjeh bilo kojeg projekta ključna je komunikacija i razumijevanje između uključenih skupina.

Izvor:
pv-magazine.com (objavljeno 24. siječnja 2023.)