Pojava afričke svinjske kuge na istoku Hrvatske, gdje je gotovo 70% domaće proizvodnje svinjetine, stavila je svinjogojce u dodatne probleme. Proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj već godinama pada, a danas uvozimo već 50% potrebnih količina, što uzrokuje poskupljenje svinjetine.

Poskupljenje svinjetine

Prošle godine je bila enormno visoka cijena žitarica, a enormno niska cijena svinjskog mesa. Uslijed tih poremećaja došlo je do velikog uništavanja stočnog fonda, posebice krmača. Hrvatska se bazirala na veliki uvoz odojaka za tov, Europa se isto bori s manjkom svinjetine jer su uništili svoj stočni fond, negdje oko milijun krmača. Mi sudjelujemo s manje od 1% u europskoj proizvodnji i na cijenu ne možemo utjecati. Velikim dijelom utjecat će uvozna svinjetina, cijena konstantno raste, a mogla bi se povećati za čak 20%.

Domaća proizvodnja svinjskog mesa

Domaća proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj u stalnom je padu, a do toga je došlo jer se Hrvatska bazirala na kupnju viška europske svinjetine. Naša zdrava proizvodnja cjenovno to nije mogla pratiti. U posljednjih pet godina osnovno stado smanjilo se za 35%.

Svinjetina je glavni prehrambeni proizvod u Europi kada govorimo o mesu, pa tako i u Hrvatskoj. Prosječan Hrvat na godinu pojede 32 kilograma svinjetine, daleko više od ostalih vrsta mesa, pa poskupljenje svinjetine predstavlja veliki problem.

Izvor:
Index.hr (Objavljeno: 5. srpnja 2023.)