Velika svemirska solarna farma opskrbljivat će Europu energijom?

By Published On: 22 prosinca, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Velika svemirska solarna farma opskrbljivat će Europu energijom?

Vizija opskrbe energije u kojoj bi se sunčeva energija prikupljala u Svemiru te prenosila na Zemlju, mogla bi se ostvariti već 2035. godine, no sve ovisi o Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), čija je tehnologija još u fazi testiranja. Krajnji cilj lansirati je solarnu svemirsku farmu od 2 km, koja bi kružila 36.000 km iznad Zemlje te proizvodila podjednako energije kao nuklearna elektrana ili čak šest milijuna solarnih panela na Zemlji.

Realizacijom ovakvog projekta, Europa bi potencijalno postala ključni igrač u međunarodnoj utrci prema ekonomičnim rješenjima čiste energije za ublažavanje klimatskih promjena.

Funkcioniranje solarne farme u Svemiru

Space Solar Energy, projekt je koji je dio ESA-inog istraživačkog i razvojnog programa koji je usmjeren na novo balansiranje mreže i rezervnih izvora energije koji se sada većinski osiguravaju fosilnim gorivima, hidro i nuklearnim elektranama.

Solarna energija predstavlja jedan od najboljih izvora čiste energije. No, postoje određeni problemi koji ju sputavaju i ograničavaju.

Primjerice, paneli mogu koristiti energiju samo tijekom dana te velik dio sunčeve svjetlosti atmosfera apsorbira na putu do tla. S druge strane, sunčeve zrake u Svemiru deset puta su jače nego na Zemlji.

Kako bi se generirali 24-satni izvor električne energije i prenijeli ga na Zemlju putem bežičnog prijenosa energije, ESA se udružila s Airbusom, europskom multinacionalnom zrakoplovnom korporacijom. Razvoj zajedničke tehnologije temelji se na prijenosu koji svakodnevno koriste TV i komunikacijski sateliti, a cilj je precizno usmjeriti energetske valove na prijemne antene na Zemlji, a koje bi valove pretvorile u električnu energiju.

Problemi za znanstvenike

Glavni izazov za znanstvenike, koji rade na projektu, predstavlja činjenica da bi satelit morao biti masivan i nekoliko kilometara širok, što otežava projektiranje, izradu i lansiranje. No, s tehnologijom koja se ubrzano razvija, projekt bi mogao postati stvarnost do 2035. godine.

Vlada UK prepoznala važnost solarnih farmi

Space Solaru, tehnološkoj tvrtki čije je sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu, cilj je s pomoću 600 satelita isporučiti 20% Zemljine opskrbe energijom. Odnosno, dobivena energija mogla bi opskrbljivati više od milijun domova, čime bi se značajno pridonijelo čistim i održivim izvorima energije. Zbog toga, razvoj solarnih svemirskih farmi nameće se kao ključan korak prema hitnom ublažavanju klimatskih promjena.

Važnost solarnih farmi prepoznala je i vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja je namijenila 6 milijuna funti, odnosno 6,9 milijuna eura za svemirske solarne istraživačke projekte u Britaniji te dodatnih 5 milijuna funti tj. 5,8 milijuna eura za međunarodni projekt CASSIOPeiA koji proučava svemirsku solarnu energiju.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku: https://www.poslovni.hr

IZVOR: Poslovni dnevnik