Posljednjih desetak godina mnogo se govori o solarnoj energiji. Sve više tvrtki, ali i kućanstava razmišlja i odlučuje se za ovakvu investiciju. Međutim, prije ulaska u bilo kakav poslovni pothvat pa tako i ugradnju solara, potrebno je dobro se informirati o cijeni solarne elektrane, kvaliteti opreme, kvaliteti usluge te što se događa u slučaju kvara elektrane.

Kada je u pitanju primjena OIE, Hrvatska se nalazi među liderima u EU, međutim njeni građani, gledano po glavi stanovnika, imaju ugrađeno vrlo malo vata solarnih panela. Prema procjenama, Hrvatska kasni za ostalim članicama EU za 4-5 godina.

Cijena solarne elektrane

Zadnjih godina, dogodile su se velike promjene po pitanju cijena i dobavljača solarne tehnologije u Europi. Cijene opreme izrazito su promjenjive, što predstavlja velik izazov pri planiranju zalihe za bilo koju tvrtku iz ovog sektora. Tako su cijene solarnih elektrana od srpnja 2021. pa do srpnja 2022. godine porasle za više od 30%. Međutim, sada se ponovo vraćaju na razinu cijena iz 2021. 

Gledajući unazad desetak godina, cijene su značajno pale, što povrat na investiciju čini bržom.

U Hrvatskoj je u pogonu 8 000 sunčanih elektrana, što predstavlja povećanje od 110% u samo godinu dana. Povećanjem potražnje za solarima, u Hrvatskoj se javlja i sve više tvrtki koje nude usluge ugradnje solara. Međutim, prije kupnje važno se informirati o kvaliteti opreme i usluge te što se događa u slučaju kvara ili oštećenja na elektrani koja mogu nastati tijekom potresa ili uslijed ekstremnih vremenskih nepogoda.

Oslobodite snagu sunca i uštedite novac!

Zatražite ponudu za solarnu elektranu već danas!

“Ključ u ruke”

Premda većina tvrtki na tržištu tvrdi kako nude usluge po modelu “ključ u ruke”, to vrlo često nije tako. Model ključ u ruke znači kako kupac ne mora razmišljati o rješavanju dokumentacije i instalaciji elektrane.

Jednu od najčešćih “zamki”, predstavlja ponuda koja ne uključuje nužnu zamjenu brojila iz jednosmjernog u dvosmjerno, koje je nužno jer ugradnjom solarne elektrane postaje se proizvođač energije koja se šalje u mrežu kada se proizvede više energije nego što se potroši. Navedena zamjena uključuje dodatno prikupljanje dokumentacije te dodatne troškove te zbog toga treba provjeriti sadrži li ponuda koja se dogovara zamjenu brojila, prikupljanje sve potrebne dokumentacije i postoje li naknadni troškovi, tj. je li zamjena uključena u cijenu.

Kvaliteta opreme za solarne elektrane

Premda gotovo svi prodavači tvrde da prodaju najmoderniju i najkvalitetniju opremu, potrebno je biti na oprezu i provjeriti koji paneli se kupuju.

Oznaka kvalitete Tier1 označava najkvalitetnije proizvode u svijetu solara. Budući da se u solarnu elektranu ugrađuje tehnologija koja se neprestano unapređuje, potrebno je posebno voditi računa kupuje li se elektrana koja za svoj rad koristi suvremene mikroinvertere ili obične invertere.

Iako će se ponuda s inverterima na prvi pogled činiti jeftinijom, ona može značiti manje kvalitetnu opremu, koja će utjecati na manju proizvodnost solarne elektrane. Proširenje solarne elektrane s mikroinverterom predstavlja lakše i povoljnije rješenje, nego u sustavu s inverterom. S inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne panele bez promjene cijelog sustava, tj. kupnje jačeg invertera. Međutim, s mikroinverterima je povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno.

Jeftino ne znači isplativije

Mnogi kupci pri odabiru solarne elektrane gledaju cijenu kao jedini relevantni čimbenik, pri čemu zanemaruju jamstva, osiguranja i kvalitetu opreme koja se montira.

Zbog toga, savjetuje se da se provjeri ima li solarna elektrana koja se kupuje osiguranje u slučaju oluje, tuče ili potresa zato što su vremenske neprilike sve češća pojava u Hrvatskoj pa je mudro razmišljati unaprijed.

Trajanje jamstva vrlo je važno prilikom odabira i kupnje solarne elektrane, ali je važno i tko stoji iza ponuđenog jamstva. Jamstvo na solarne elektrane izdaje proizvođač panela koji se u pravilu nalazi izvan Hrvatske, a tvrtka prodavatelj to jamstvo prenosi kupcu. Zbog toga je vrlo važno obratiti pažnju na odabir tvrtke, odnosno njezin kredibilitet jer tvrtke koje su financijski stabilne i imaju mnogo odrađenih projekata imaju veću vjerojatnost da će moći ispuniti svoja jamstva.

Relevantne i stručne informacije

Pri odabiru solarne elektrane važno je dobiti relevantne i stručne informacije. Kvalitetni ponuđač zatražit će od kupca podatke o trenutnoj potrošnji i eventualnom planiranom povećanju potrošnje električne energije (npr. kupnja električnog automobila), lokaciji kuće, orijentaciji i tipu krova, vrsti pokrova (crijep, lim i sl.) i potkonstrukciji krova. Navedeni podaci predstavljaju bitne faktore koji se uzimaju u obzir prilikom izrade ponude. S obzirom na to da je solarna elektrana dugoročna investicija, važno je da tvrtka od koje kupujete ima dostupnu korisničku podršku.

Izazovi?

Velik izazov vezan uz sunčane elektrane predstavlja održavanje stabilnosti mreže, budući da solarne elektrane funkcioniraju dok ima sunca. Fotonaponske elektrane omogućuju izravno pretvaranje energije Sunca u električnu energiju te se najčešće dijele na mrežne i otočne elektrane. Glavna razlika između ovih dviju sustava predstavlja način pohranjivanja energije. U otočnim solarnim elektranama energija se mora skladištiti u baterije ili akumulatore, dok se u mrežnim sustavima višak proizvedene energije predaje u sustav električne mreže iz kojega se kasnije, prema potrebi, povlači manjak.

Baterije i akumulatori još su uvijek prilično skupi i nedovoljno razvijeni za masovnu uporabu pa se preferira izgradnja solarne elektrane koja je priključena na mrežni sustav.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

IZVOR: Poslovni Dnevnik