Važno je uključiti prirodu i zajednicu u OIE

By Published On: 20 studenoga, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Važno je uključiti prirodu i zajednicu u OIE

Direktiva o obnovljivim izvorima energije

Vijeće Europske unije nedavno je usvojilo službenu revidiranu Direktivu o obnovljivim izvorima energije (RED) kojom su se vlade država članica obvezale da će do srpnja 2024. ubrzati postupak dobivanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije. Osim toga, planirano je i stvaranje infrastrukture za proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Provedbom direktive trebao bi se ubrzati razvoj i integracija OIE s jedne strane te smanjiti utjecaj na okoliš te poticati društvenu inovativnost, s druge. Međutim, lošom provedbom riskira se usporavanje razvoja obnovljivih izvora energije te slabljenje zaštite okoliša. Zbog toga, važno je provesti nova pravila.

Manifest 50 Europskih organizacija

Iz Europskog ureda za okoliš smatraju da je važno uključiti organizacije civilnog društva i njihove resurse da bi se razvili i integrirali obnovljivi izvori energije u države Europske unije te kako bi bili u skladu s ograničenim resursima i potrebama prirode i ljudi.

Zbog toga, 50 organizacija i mreža civilnog društva potpisalo je Manifest kojim se predlaže cjelovit pristup povećanju udjela obnovljive energije, koji je u sukladnosti s ekosustavima i lokalnim zajednicama. To je uključivalo različite europske i međunarodne mreže te nevladine organizacije s različitih polja djelovanja, od prava okoliša i zaštite bioraznolikosti pa sve do energetskih i klimatskih politika.

Manifestom Europskih organizacija civilnog društva iznijeto je 5 zahtjeva:

  1. Zahtjev za povećanjem upotrebe obnovljive energije koji se temelji na zdravim ekološkim kriterijima.
  2. Zahtjev za unapređenjem planiranja i odobravanja projekata s većom transparentnošću i sudjelovanjem javnosti.
  3. Zahtjev za osiguranjem odgovarajućih digitalnih i ljudskih resursa za ispunjavanje novih ubrzanih rokova za izdavanje dozvola.
  4. Zahtjev za povećanjem potpora energetskih zajednica s ciljem povećanja pravednosti i pravičnosti energetske tranzicije.
  5. Zahtjev za donošenjem strateške politike i osiguranjem ulaganja da bi energetska tranzicija bila učinkovitija.

Izvor:
Zgradonačelnik.hr (Objavljeno 10. listopada 2023.)