Uzgajivači svinja suočeni s poteškoćama

By Published On: 13 veljače, 2023Categories: HranaTags:
Uzgajivači svinja suočeni s poteškoćama

Uzgoj svinja u Europskoj uniji već je nekoliko mjeseci u teškim gospodarskim poteškoćama zbog brojnih čimbenika, uključujući zdravstvena ograničenja povezana s pandemijom Covid-19. Izvoz u Kinu također je usporen, dok se afrička svinjska kuga proširila na nekoliko zemalja članica.

Istodobno su cijene inputa rasle, a problemi s opskrbom dodatno su oslabili proizvodnju. Rat u Ukrajini i visoke cijene hrane i energije dodatno kompliciraju situaciju. Cijene svinjetine su porasle, što utječe i na potražnju potrošača. Problem nadilazi sezonske fluktuacije koje se javljaju u ovoj proizvodnji.

U proteklih deset mjeseci održan je niz konferencija kako bi se dobio uvid u različite aspekte industrije, s posebnim fokusom na održivost. Sredinom siječnja osnovana je Europska skupina za dogovor o proizvodnji svinjskog mesa.

Iznesene su i ključne preporuke za održiviji sektor, koje uključuju poticanje država članica da koriste sve dostupne alate Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije. Što se tiče ekoloških izazova, preporučuje se razviti okvir za gospodarenje stajskim gnojem i podržati lokalna rješenja za bioplin koja se temelje na slami, ostacima i otpadu. A što se tiče zdravlja životinja, učinkovite biosigurnosne mjere i upravljanje divljim svinjama mogu se poboljšati kroz nacionalne akcijske planove i provedbu svih dostupnih alata.

Izvor:
instore.hr (Objavljeno: 30. siječnja  2023.)