Ulaganja u visokonaponske mreže mnogo manja od očekivanih

By Published On: 25 ožujka, 2024Categories: Održivi razvojTags:
Ulaganja u visokonaponske mreže mnogo manja od očekivanih

Investicije u visokonaponske dalekovode i niskonaponske distribucijske mreže

Europa trenutno ima problem s naponskom mrežom. Investicije u visokonaponske dalekovode i niskonaponske distribucijske mreže mnogo zaostaju, iako se ubrzano radi na ugradnji novih solarnih panela i vjetroturbina. Procijenjeno je da će do 2030. godine jaz iznositi oko 583 milijardi eura.

Potreba za ažuriranjem planova

Prema planovima za razvoj distribucijskih mreža, 11 od 27 članica Europske unije ne uzima u obzir obnovljive izvore i struju dobivenu iz njih. To bi moglo stvoriti dodatne probleme u energetskoj tranziciji ako se planovi što prije ne ažuriraju.

19 planova za budući razvoj elektrodistribucijske mreže podcjenjuje nove solarne kapacitete za ukupno 205 GW uz velike količine solarne i vjetroturbinske energije. U 10 zemalja Europske unije količine struje dobivene energijom vjetra podcijenjene su za 17 GW.

Važno je osigurati spajanje na mrežu

Važno je osigurati da se solarna energija i vjetroturbine mogu spojiti na mrežu jer će u protivnom ostati isključeni. Osigurati spajanja na mrežu jednako je važno kao i sama izgradnja panela i turbina.

Ograničavajući čimbenici predstavljaju i opasnost za energetsku tranziciju zbog vremena koje se potroši na čekanje da se novoizgrađeni solarni paneli spoje na mrežu kako bi počeli s radom i kako bi počeli vraćati novac ulagačima.

Zbog toga, vrlo su važne promišljene prognoze i planiranja električne mreže da bi se osiguralo da se električna energija iz regija s velikim potencijalom iz obnovljivih izvora može prenijeti u centre koji imaju veliku potražnju za strujom.

U Njemačkoj veći računi za struju nego u ostatku Europe

U Njemačkoj dolazi do otpora javnosti prema projektima obnovljivih izvora energije zbog višegodišnjeg zastoja u izgradnji dalekovoda za prijenos struje iz vjetroturbina sa sjevera na jug.

Isto se počinje događati u mnogim drugim europskim zemljama. Danas je zbog toga ostalo neizgrađeno oko 6.000 km planiranih dalekovoda, što rezultira većim računima za struju u Njemačkoj, nego u većini Europe.

Predviđanja nisu optimistična

Stanje će se samo dodatno pogoršavati jer mreže neće biti spremne za nadolazeći val solarne energije.
Na europskim tržištima energije iz obnovljivih izvora sve više dominiraju solarni paneli pa planovi država članica EU za izgradnju dalekovoda odstupaju od ažuriranih projekcija za čak 82%.

Međutim, iznimke u široj slici su države poput Hrvatske, Danske, Finske i Nizozemske. Planovi ovih država održavaju korak s očekivanim porastom proizvodnje struje od energije sunca i vjetra.

Izvor:
Euractiv (Objavljeno 13. ožujka 2024.)