Klimatske tehnologije definiraju se kao tehnologije dizajnirane za smanjenje emisija stakleničkih plinova ili za suzbijanje učinaka globalnog zatopljenja. Njihove primjene mogu se grupirati u tri široke kategorije, pokrivajući rješenja koja izravno ublažavaju ili uklanjaju emisije, rješenja koja nam pomažu u prilagodbi učincima klimatskih promjena i rješenja koja poboljšavaju razumijevanje klime. 

Financiranje klimatske tehnologije u 2022. godini čini više od četvrtine svakog početnog kapitala uloženog u 2022. godini. Tromjesečna ulaganja u klimatsku tehnologiju kreću se od 15 do 20 milijardi dolara što je više od 50 milijardi dolara u 2022. godini. 

Sredstva je najbolje usmjeriti u one tehnologije koje najviše pridonose smanjenju emisija. Startupi u industrijama koje su odgovorne za 85% emisija privlače samo 52% ulaganja u klimatsku tehnologiju do 2022. godine. 

Suočeno s prvim pravim testom tijekom posljednjih desetak godina, tržište klimatskih tehnologija pokazalo je otpornost usred ruske invazije na Ukrajinu, inflacije i oštre korekcije na tržištima kapitala. Treba iskoristiti postojeći zamah te se usredotočiti na financiranje u ranoj fazi i daljnje jačanje tehnologija s najvećim potencijalom za smanjenje emisija.

Velika ulaganja u klimatske tehnologije odvijaju se usporedno s tri manje pozitivna trenda.

Broj i ukupna vrijednost transakcija ispod 5 milijuna dolara, koji su inače uobičajeni u ranim fazama financiranja, opadaju. Trend pada financiranja u ranoj fazi sugerira da je mali broj visokokvalitetnih novoosnovanih poduzeća dobio financiranje u kasnoj fazi, što može spriječiti ulagače da aktiviraju maksimalnu razinu dostupnog kapitala u godinama koje dolaze, bez obzira na visoke razine dostupnih nealociranih sredstava. 

Unatoč većem udjelu potrošnje početnog ulagačkog kapitala, ukupni pad upotrebe početnog ulagačkog kapitala odražava se na klimatski prostor, gdje je gotovinsko financiranje u prva tri tromjesečja 2022. godine palo za 30 %.

Unatoč poboljšanju omjera uloženog kapitala i potencijalnog učinka, tržište još uvijek daleko zaostaje u ispunjavanju klimatskih ciljeva. Rješenja kao što su tehnologije za smanjenje bacanja hrane te nove solarne tehnologije i dalje su nedovoljno financirana.

Trendovi u javnom i privatnom sektoru ukazuju na pozitivne izglede, uz sve veću potražnju za klimatskim tehnologijama. Iako će možda trebati neko vrijeme da ova potražnja pokrene investicijske trendove, utjecaj se već osjeća u mnogim industrijama i rješenjima. Sve su veća ulaganja u smanjenje, uklanjanje, iskorištavanje i skladištenje CO2. No, tržište je i dalje malo u usporedbi s ukupnim potencijalom smanjenja emisija i prognozama znanstvenika o obujmu uklanjanja ugljika potrebnog za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma.

Potrebno je više ulaganja u klimatske tehnologije, ne samo na najvišoj razini nego i boljim raspoređivanjem po sektorima i rješenjima, obuhvaćajući startupove raznih veličina i na različitim razinama tehnološke zrelosti. Navedeno uključuje i tranzicijske tehnologije, koje su gotovo spremne ili već jesu spremne za širu primjenu.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.