UGP traži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ograničenja rada trgovina nedjeljom

By Published On: 2 kolovoza, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
UGP traži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ograničenja rada trgovina nedjeljom

Udruga Glas poduzetnika (UGP) i 15 malih trgovaca Ustavnom će sudu podnijeti prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom. Novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu 1. srpnja u UGP smatra se diskriminirajućim te su okupili svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini. Novi zakon, ograničava rad trgovaca na 16 nedjelja godišnje. To posebno pogađa male obrtnike poput cvjećara, suvenirnica, pekara, tobacco shopova i malih trgovina, koji u prosjeku ostvaruju trećinu svojih godišnjih prihoda upravo tijekom radnih nedjelja.

Ustavom su propisane poduzetničke slobode kao jedan od temelja ustavnog poretka RH, a koje se navedenim propisima krše. Već u nekoliko navrata tijekom 2000-tih godina pokušale su se nametnuti slične odredbe koje je Ustavni sud ukinuo. Naime, Ustavni sud je dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom – 2004. i 2009. godine.

Zakonom o trgovini zabranjuje se rad nedjeljom, blagdanom, ograničava se radno vrijeme na 90 sati tjedno uz iznimke 16 radnih nedjelja. Svima je jasno da će veliki trgovci koji imaju više prodavaonica moći organizirati svoje radno vrijeme da svaku nedjelju rade, dok mali trgovci to neće moći i to je prvo gdje je Zakon diskriminatoran. Zakon je diskriminatoran i u dijelu u kojem propisuje iznimke kojima se određenim poslovnim subjektima dozvoljava rad nedjeljom ili blagdanom.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 21. srpnja 2023.)