Tržište zelenog vodika

By Published On: 14 lipnja, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Tržište zelenog vodika

Istraživačka skupina Rethink Energy kaže da bi tržište zelenog vodika moglo dosegnuti vrijednost od 850 milijardi dolara do 2050. godine. Rethink Energy predviđa da će tržište zelenog vodika dosegnuti vrijednost od 850 milijardi dolara 2050. godine, potaknuto ugradnjom preko 5TW kapaciteta elektrolize. Izvješće naglašava važnost približno 650GW proizvodnih kapaciteta elektrolizera i očekuje se kumulativna prodaja od 2 bilijuna dolara, što će rezultirati značajnim povratom ulaganja od 111 milijardi dolara u gigatvornice elektrolizera.

Iako određene karike opskrbnog lanca i rijetki elementi mogu predstavljati izazove, općenito se očekuje da će cijena elektrolizatora nastaviti padati. Predviđa se da će zeleni vodik biti vodeća metoda proizvodnje vodika do 2039. godine.

Hydrogen Europe kaže da je globalna proizvodnja amonijaka, predvođena azijsko-pacifičkom regijom, stalno rasla u posljednje četiri godine, dosegnuvši 185 metričkih tona (MT) u 2020. godini. Organizacija ističe da bi troškovi opskrbe obnovljivim vodikom bili jednaki s približno 3,0€/kg s cijenama prirodnog plina od 50€/MWh (cijena koju predviđa IEA za 2025. godinu).

Međutim, ako cijene prirodnog plina padnu na povijesne razine od oko 20€/MWh, troškovi opskrbe vodikom suočili bi se sa značajnim pritiskom, pomjerajući točku rentabilnosti na oko 1,6€/t. Amonijak trenutno čini gotovo jednu trećinu potrošnje vodika u Europi, što ga čini drugim najvećim potrošačem nakon rafiniranja nafte. Kako se važnost prerade sirove nafte smanjuje, očekuje se da će uloga amonijaka rasti.

Izvor:
pv magazine (Objavljeno 16. svibnja 2023.)