Testiranje solarnih panela na moru

By Published On: 21 kolovoza, 2023Categories: Solarne elektraneTags:
Testiranje solarnih panela na moru

Krajem prošle godine, u Žutom moru, otprilike 30 kilometara udaljeno od obale provincije Shandong, postavljene su dvije splavi sa solarnim panelima. Ovo je jedan od najznačajnijih testova tehnologije solara na moru. Provode ga State Power Investment Corp., najveći kineski proizvođač obnovljive energije, i norveška tvrtka Ocean Sun AS.

Testiranje tehnologije solara na moru

Ovaj eksperiment želi testirati potencijalni napredak u ovom sektoru kako bi omogućio lokacijama na moru gomilanje obnovljivih izvora energije te pomaganje regijama koje su ograničene kopnenim površinama da ubrzaju prijelaz s fosilnih goriva.

Većina prvih ispitivanja solara na moru uključivala je sustave malog opsega, a još uvijek postoji mnogo izazova koje treba savladati. Neki od njih su viši troškovi i utjecaji korozivnih soli ili uništavajućih vjetrova. No, proizvođači sve više vjeruju da solarni paneli na moru mogu postati novi  i značajan segment u obnovljivoj energiji.

Unatoč predviđanjima da će ulaganja u solarnu energiju prvi put ove godine premašiti troškove proizvodnje nafte, mnoge regije suočavaju se s izazovima pronalaženja zemljišta za instalaciju velikih nizova solarnih panela. Neki od razloga su nedostak raspoloživog prostora, nepovoljni teren te potrebe za krčenjem šuma.

Navedeni razlozi potiču istraživanje novih, ponekad neobičnih, lokacija za solarnu energiju kao što su jezera, rezervoari, ribnjaci i brane.

Japan ima desetke manjih nizova, Kina i Indija su dodale velike operacije, a postrojenja su izgrađena u zemljama poput Kolumbije, Izraela i Gane. U siječnju je najveći plutajući solarni projekt u Sjedinjenim Američkim Državama u potpunosti pušten u pogon. On je osigurao dovoljno energije za 1.400 domova iz panela postavljenih na postrojenju za pročišćavanje vode Canoe Brook u New Jerseyu.

Dodavanje solarnih sustava na postojeće rezervoare omogućilo više od 6.000 gradova i zajednica širom svijeta da razviju samoodržive energetske sustave.

Iako se predviđa daljnje širenje solarnih postrojenja na slatkovodnim lokacijama diljem svijeta, postoje određene zabrinutosti. Prema tvrtki Ocean Sun, solarni nizovi na moru koji mogu izdržati valove do četiri metra mogli bi biti spremni za komercijalnu primjenu u roku od godine dana, dok sustavi koji mogu izdržati valove visoke do 10 metara treba još najmanje tri godine kako bi se usavršili.

Nedostaci solara u moru

Ugradnja solarnih panela na moru zahtjeva oko 40% veće troškove instalacije, a ne dobiva se veća proizvodnja energije. Predviđa se kako će ovaj način instalacije vjerojatno zauzeti nišni sektor, uglavnom za priobalne gradove koji su ograničeni prostorom.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

IZVOR: Vidi.hr