Što donosi novi paket mjera?

By Published On: 27 ožujka, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Što donosi novi paket mjera?

Vladin novi paket mjera osigurat će stabilnost cijena struje i plina i pomoći najranjivijim skupinama građana

Kako bi kućanstva i gospodarstva ostala zaštićena od rasta cijena, vlada RH donijela je novi paket mjera kojim se primarno želi osigurati stabilnost cijena struje i plina. Osim toga, nastavlja se pomagati najranjivijim skupinama kao što su umirovljenici, branitelji i socijalno ugroženi građani.

Dva cilja novog paketa mjera

Novi paket mjera ima dva osnovna cilja. Prvi cilj je očuvanje niske cijene energije za koji je vlada izdvojila 389 milijuna eura. Drugi cilj novog paketa mjera je smanjenje inflacije za čiju borbu je planirano izdvojiti 114 milijuna eura.

Produljeno ograničenje cijena električne energije

Produženo je ograničenje cijena električne energije do 30. rujna. Potrošnja na koju se neće plaćati povećana cijena od 50% ostaje do visine 3000 kWh šestomjesečne potrošnje. Za poduzetništvo se cijena radne energije određuje do 250.000 kWh ukupne šestomjesečne potrošnje električne energije.

Za razliku potrošene električne energije koja iznosi više od 250.000 kWh šestomjesečne potrošnje za kupce poduzetnike, primjenjuje se ugovorena cijena s
opskrbljivačem električne energije, a cijena ostaje 62 eura/kWh.

Zamrznute cijene plina

Cijena plina ostaje nepromijenjena, a kupcima u kategoriji kućanstava subvencionira se trošak tako da se na računu koji opskrbljivač plinom isporučuje kupcu, neto iznos cijene za potrošnju energije umanji, tj. da se nadoknadi razlika između cijene 27,7 eur/MWh i utvrđene cijene.

Cijene na tržištu su se stabilizirale okvirno na 27,7 eura/MWh, a cijena toplinske energije ostala je nepromijenjena. Isto tako, cijene 30 osnovnih prehrambenih proizvoda ostaju zamrznute.

Novčana pomoć umirovljenicima

Država će i ovim paketom mjera 830 000 umirovljenika isplatiti jednokratnu novčanu pomoć čiji iznos ovisi o iznosu mirovine koju primaju. Novčana pomoć bi trebala biti isplaćena najkasnije u ožujku.

U tablici u nastavku možete vidjeti iznos novčane pomoći ovisno o mirovini:

Iznos mirovine Iznos novčane pomoći
do 320 eura 160 eura
od 320 do 460 eura 120 eura
od 460 do 600 eura 80 eura
od 730 do 880 eura 50 eura

Novi paket mjera za socijalno ugrožene skupine

Nezaposleni branitelji iz Domovinskog rata i korisnici prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi, bit će isplaćeno 100 eura jednokratne novčane pomoći.

Kako bi se smanjio utjecaj rasta cijene energenata na socijalno ugrožene skupine, a kojima je utvrđen status ugroženog kupca energenata, produžuje se trajanje roka u kojem se može priznati i obračunavati uvećani iznos naknade do 30. rujna 2024.

Do 30. rujna bit će osigurana i sredstva za naknadu troškova električne energije, toplinske energije i plina za pružatelje socijalnih usluga smještaja, organiziranog stanovanja, boravka, usluga pomoći u kući (primjerice priprema i dostava obroka, udomiteljske obitelji).

Naknada za dizel

Uredbom o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje je donijela Vlada, sufinancirat će se pogonsko gorivo koje se koristi u cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od početka travnja 2024. do 31. ožujka 2025. godine.

Pravo na nadoknadu imaju osobe koje obavljaju komercijalni prijevoz putnika na temelju odredbi Pravilnika o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika.

Nadoknada razlike HEP-u

Za kupce poduzetnike odobrena je nadoknada razlike od 547,08 milijuna eura između ugovorene i obračunate cijene električne energije za razdoblje 1. listopada 2022. – 31. ožujka 2023.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 15. ožujka 2024.)