Promjene cijena

U rujnu su cijene biljnih ulja, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa pale, dok su cijene šećera i kukuruza porasle, što je dovelo do stabilizacije cijena hrane. Prosječna cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda prema FAO indeksu iznosio je 121,5 bodova te je bio gotovo nepromijenjen s obzirom na revidiranu vrijednost u kolovozu. U usporedbi s rujnom 2022. godine, zabilježen je pad cijena prema FAO-vom indeksu za 10,7% te za 24%, s obzirom na rekordnu vrijednost u ožujku 2022.

Zbog 7%-tnog poskupljenja kukuruza, cijene žitarica u rujnu su porasle za 1% u odnosu na kolovoz. Razlog poskupljenja kukuruza bila je slabije ponuda u Argentini i povećanje cijena prijevoza u SAD-u.

Međutim, pšenica je  pojeftinila za 1,6% u odnosu na kolovoz zbog velike ponude i povoljnih izgledima za rusku proizvodnju. Isto tako, slaba potražnja za uvozom rezultirala je stabilizacijom cijena riže, koje su u kolovozu porasle za 10%.

Isto tako, zabilježen je pad cijena biljnih ulja za 3,9%, dok su cijene mliječnih proizvoda pale za 2,3% zbog pada potražnje i velikih zaliha u vodećim proizvodnim regijama. Meso je pojeftinilo za 1%, a cijene šećera su porasle za gotovo 10% čime su dosegnule najvišu razinu u gotovo 23 godine.

Procjene za budućnost

Prema procjenama, proizvodnja žitarica će dosegnuti 2,819 milijardi tona, što predstavlja povećanje za 0,9%, u odnosu na godinu ranije.

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta, očekuje se dobar urod pšenice u Rusiji i Ukrajini, međutim u Kanadi, Argentini i Kazahstanu žetva bi trebala biti slabija zbog suše. 

Prema procjenama, proizvodnja pšenice bi trebala dosegnuti 785 milijuna tona, dok proizvodnja krupnih žitarica, uključujući i kukuruz, 1,5 milijardi tona.

Procijenjena potrošnja žitarica u sezoni 2023/2024. blago je smanjena na 2,8 milijardi tona, ali  i dalje predstavlja povećanje za 0,8%, u odnosu na završenu sezonu. Očekuje se da će zalihe žitarica u srpnju iduće godine dosegnuti 884 milijuna tona, što predstavlja 3%-tno povećanje, s obzirom na početak sezone.

Isto tako, obujam svjetske trgovine žitaricama trebao bi se u sezoni 2023/2024. smanjiti za 1,7%, na oko 466 milijuna tona, čime prati stopu očekivanog pada izvoza pšenice, a sve je rezultat smnanjenje isporuke iz Australije i Kanade unatoč velikom ruskom izvozu.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.