Solarni paneli prikupljat će energiju iz kapljica kiše?

By Published On: 20 rujna, 2023Categories: Solarne elektraneTags:
Solarni paneli prikupljat će energiju iz kapljica kiše?

Prikupljanje energije iz kiše

Otkriven je novi način proizvodnje električne energije tako da skuplja energiju koju je proizvela kiša uz pomoć tehnologije solarnih panela. Navedena metoda predložena je od strane znanstvenika sa Sveučilišta Tsinghua u Kini.

TENG – Uređaj za skupljanje energije iz kiše

Metoda uključuje uređaj koji se zove triboelektrični nanogenerator (TENG) i stvara elektrifikaciju iz kontakta tekućine i krutine. Međutim, takvi se uređaji često koriste za prikupljanje energije iz valova. TENG-ovi temeljeni na kapljicama (D-TENG-ovi) ranije su bili tehnički ograničeni što ih je sprečavalo u radu.

No, takve prepreke se mogu savladati korištenjem premosnih nizova solarnih panela. Istraživanje koje je proučavalo ovo otkriće zove se “Rational TENG arrays as panel for harvesting large-scale raindrop energy” i objavljeno je u časopisu iEnergy.

Važan dio ciklusa prirodne energije i vode, oborine sadrže obilje obnovljive energije, ali joj nedostaje učinkovita upotreba. Zato je donošenje razumne topologije za oslobađanje inherentnih ograničenja D-TENG-ova od velike važnosti kako bi se prikupljala energija iz kapljica kiše.

Isto tako, znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija za obnovljive izvore energije američkog Ministarstva energetike (NREL) predstavili su dizajn dvostrane solarne ploče koja može prikupljanjem reflektirane sunčeve svjetlosti povećati stopu učinkovitosti do 20 %. 

Objavljeno: 29.8.2023.
IZVOR: ICT Business