Skupina sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 postavila je nove ciljeve za kapacitete solarne energije i priobalnih vjetroelektrana te je pristala ubrzati razvoj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i prestanak korištenja fosilnih goriva.

No, skupina nije podržala rok za prestanak korištenja ugljena do 2030., za koji su se zalagale Kanada i neke druge članice, a ostavila je i mogućnost za daljnja ulaganja u plin, istaknuvši da bi taj sektor mogao pomoći u potencijalnoj energetskoj krizi.

Obnovljivi izvori energije i energetska sigurnost su postali jedno od prioritetnih pitanja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prvotno su ljudi smatrali da su rješavanje klimatskih pitanja i rješavanje energetske sigurnosti potencijalno u sukobu. No, rasprave pokazuju da ona zapravo idu ruku pod ruku.

Članice su se u svom priopćenju obvezale kolektivno povećati kapacitete za priobalne vjetroelektrane za 150 gigavata do 2030. godine, a kapacitet za solarnu energiju na više od jednog teravata.

Složile su se ubrzati prestanak korištenja fosilnih goriva s nesmanjenim emisijama, misleći pritom na izgaranje fosilnih goriva bez primjene tehnologije za hvatanje emisije ugljičnog dioksida, kako bi se postigla klimatska neutralnost u energetskim sustavima najkasnije do 2050. godine.

Zemlje su se složile učiniti prioritetom konkretne i pravovremene korake prema ubrzavanju prestanka domaće proizvodnje električne energije iz ugljena s nesmanjenim emisijama, što je dio prošlogodišnjih ciljeva da se do 2035. postigne barem pretežito dekarboniziran energetski sektor.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

Izvor: HRT