Pad cijena plina, povećana raspoloživost nuklearnih elektrana u Francuskoj i rekordno mala potražnja za električnom energijom – sve su ovo razlozi pada veleprodajnih cijena električne energije u Europi. Cijene su pale na najnižu razinu u posljednje dvije godine.

Proizvodnja električne energije pala je na nikad nižu razinu od 596 TW/h koja nije zabilježena još od 2015. godine. To  je dovelo do pritiska na pad veleprodajnih cijena i ponovno uključivanje francuskih nuklearnih elektrana. Francuskoj je omogućeno povećanje neto izvoza električne energije u drugom tromjesečju ove godine za više od 400%, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Pad cijena

Cijene na nizozemskoj burzi plina TTF početkom lipnja pale su na s 22,63 EUR/(MW h), no ponovno su porasle tijekom lipnja i dosegnule vrhunac od 41,10 EUR/(MW h). Razlog rasta je održavanje postrojenja za preradu plina Nyhamna u Norveškoj i predstojećeg zatvaranja plinskog polja Groningen u Nizozemskoj.

Cijene emisija ugljika također su padale tijekom cijelog tromjesečja. Cijena u Europskom sustavu trgovanja emisijama (EU ETS) koje su početkom travnja dosegnule najvišu razinu od 94,86 EUR/t, sada su doživjele pad na iznos od 77,11 EUR/t.

Pad veleprodajnih cijena plina doveo je i  do pada cijena električne energije.

Jača značaj obnovljivih izvora energije

Obnovljivi izvori energije najviše su doprinijeli europskom energetskom miksu u drugom tromjesečju ove godine. Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije prvi puta bila je veća od 50% ukupne proizvodnje. Pri tome najveću ulogu imale su hidroelektrane s udjelom od 19,2%, vjetroelektrane s 15,8% te sunčane elektrane s 11,9%.

Rekordna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora dokazuje nam kako sve više europskih zemalja pokušava ‘ozeleniti’ svoju elektroenergetiku. Budući da se klimatske promjene sve više osjete, očekuje se sve veća uključenost zemalja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Izvor:
Energetika-net.com (Objavljeno: 25. srpnja 2023.)