Države članice Europske unije na sastanku u Luxembourgu dogovorile su pokretanje reforme tržišta električne energije. Reformi su se do sada protivile Njemačka i Francuska zbog subvencioniranja nuklearne energije.

Ovaj privremeni dogovor bit će temelj za izgradnju dogovora o konačnom tekstu zakona s pregovaračima Europskog parlamenta. Budući da su zastupnici EP-a izglasali svoje stajalište, sada mogu krenuti pregovori o konačnom tekstu zakona.

Postizanje navedenog dogovora velik je korak za sve. Potrošači u Europskoj uniji uživat će u stabilnijim cijenama energije jer će manje ovisiti o cijenama fosilnih goriva, a bit će i zaštićeniji u budućim krizama.

Razlog pokretanja reforme tržišta električne energije

Razlog pokretanja reforme Europske unije bile su nestabilne cijene na tržištima električne energije nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Naime, pregovori su najčešće zapinjali kada bi bila riječ o dobivanju državnih subvencija za investicije u postojeće nuklearne elektrane, za što se najviše interesirala Francuska.

Francuska većinu svojih potreba za električnom energijom podmiruje iz nuklearnih elektrana koje su već stare i zahtijevaju obnovu i modernizaciju. S druge strane, tome se najviše protivila Njemačka. Naime, Njemačka je odustala od nuklearne energije te njezino gospodarstvo radi na pogon jeftine ruske energije.

Države članice sada su dogovorile da će samo novi energetski projekti, koji su klimatski neutralni, poput vjetroelektrana, nuklearnih i solarnih elektrana, mogu dobivati državne subvencije. Za njih će se sredstva namiriti kroz dvosmjerne ugovore za kompenzaciju razlika cijena.

Briga o konkurentnosti

Dogovoreni ugovori osiguravaju da proizvođači prodaju struju po fiksnoj cijeni na dulji rok, neovisno o kratkoročnim kretanjima na tržištu.

Države koje žele subvencioniranje investicija koje produljuju vijek postojećih nuklearnih elektrana, postojat će kao opcija korištenja dvosmjernih ugovora za kompenzaciju razlika u cijeni.

Ako se države na to odluče, morat će poštovati europska pravila o državnim potporama, a Komisija će brinuti da ne dođe do narušavanja konkurentnosti i mogućih situacija u kojima bi neka gospodarstva bila u boljem položaju od ostalih.

Ugovorima za kompenzaciju država će potrošačima osigurati manje razlike u cijenama u razdobljima kada su cijene struje visoke, dok će proizvođači električne energije višak zarade vraćati državi, koja će tim sredstvima osigurati niže cijene. Istovremeno, država će nadoknaditi proizvođačima gubitke i tako pružiti sigurnost za investicije u energetske projekte, kada će cijene energenata biti niske.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku: https://www.index.hr/

IZVOR: Index.hr