Redizajn Europskog tržišta električne energije

By Published On: 3 travnja, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Redizajn Europskog tržišta električne energije

Europska unija je na putu da reformira svoj dizajn tržišta električne energije. Pogrešan dizajn tržišta električne energije značio bi odustajanje od europske konkurentnosti u obnovljivim izvorima energije. Ono što je ključno, to će potkopati sposobnost Europe da se dekarbonizira do 2050. godine i isporuči prednosti obnovljivih izvora energije krajnjim potrošačima.

Europa već zaostaje za svojim ciljevima energetske sigurnosti. Ispunjenje očekivanja REPowerEU plana, zahtijeva izgradnju 30 GW vjetroelektrana svake godine u Europskoj uniji. Trenutna stopa razvoja energije vjetra samo je polovica toga. Čak 80 GW kapaciteta vjetra zapelo je u procesima izdavanja dozvola diljem Europe. Lanac opskrbe vjetrom se bori. A zbrkani i nekoordinirani politički odgovori na trenutnu energetsku krizu koje su nacionalne vlade provele 2022. potkopali su same temelje unutarnjeg energetskog tržišta Europske unije što je dovelo do pada ulaganja u vjetar. Narudžbe vjetroturbina pale su 47% u 2022. godini u usporedbi s 2021. godinom, nije bilo konačne odluke o ulaganju u vjetroelektrane na moru 2022. godine, te su u prvih 11 mjeseci 2022. godine konačne investicijske odluke predstavljale su samo 12 GW.

U trenutnom tržišnom i geopolitičkom okruženju, posljednja stvar koju investitori trebaju je brza reforma dizajna tržišta električne energije. Potrebna su im postupna poboljšanja postojećih pravila, uklanjanje dugotrajnih procedura i regulatorna stabilnost.

Pravila za priključenje na mrežu za obnovljive izvore su pojednostavljena, a Europa daje prioritet izgradnji električne mreže.

Izvor:
windeurope.org (Objavljeno: 23. veljače 2023.)