Utječe li rat u Ukrajini na bržu zelenu tranziciju?

Ovim pitanjem se posljednjih nekoliko mjeseci bave svi, od znanstvenika, preko medija, do pojedinaca. Samo si to pitanje možda postavljamo na drugačiji način. Možda ne razmišljamo o tome kao o tranziciji na ekološki prihvatljivije izvore energije, već samo želimo osigurati egzistenciju, a zelena tranzicija se tu slučajno ponudila kao brz, prihvatljiv i siguran izvor.

Još prije samo nekoliko godina, zelena tranzicija se činila tako dalekom. Činila se kao nešto čime ćemo se bavit tek za 20 ili 30 godina, a sada smo na neki način prisiljeni prilagoditi se novoj situaciji i to tako da napokon krenemo raditi i nešto dobro.

Zelena tranzicija je od početka rata u Ukrajini izrazito vidljiva u porastu potražnje za solarnom energijom, kako kod poduzeća, tako i kod kućanstava. Kompanije koje se bave solarnim elektranama nikada nisu imale toliki rast kao u posljednjih pola godine. A proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana u Europi je ovog ljeta porasla za čak 28%. 

__________________

Zašto se zelena tranzicija događa baš sada?

Zapravo je vrlo jednostavno. Neizvjesnost.

Ljudi ne znaju što mogu očekivati. Kako će se razvijati rat u Ukrajini? Hoće li biti dovoljno plina? Hoće li biti plina uopće?

Ugradnjom solarnih elektrana na krovove svojih domova prebacuju se s grijanja na plin na grijanje na struju te time jednostavno žele sami sebe osigurati i ne ovisiti o dobrim ili lošim političkim odlukama cijele Europe. Ono pozitivno što na kraju izlazi iz toga je da se prebacujemo na potpuno prirodni izvor energije koji nema negativnih utjecaja na okoliš.

Razne državne i Europske institucije žele dodatno potaknuti zelenu tranziciju, posebice prelazak na obnovljive izvore energije. To se nastoji postići raznim poticajima i subvencijama. Ali onda s druge strane, ekonomija napravi svoje. Veća potražnja = veća cijena. U posljednja 3 mjeseca cijene solarnih elektrana su drastično narasle što onda destimulira dio potražnje. A tu je onda i spora birokracija vezana uz izdavanje odobrenja.

Ali imamo nešto i čime se možemo pohvaliti. Istraživanje Europske investicijske banke je pokazalo da upravo Hrvati, najviše od svih u Europskoj uniji, smatraju da što prije treba doći do zelene tranzicije.

__________________

Da li bi se zelena tranzicija dogodila ovako brzo da nismo na nju na neki način prisiljeni zbog rata u Ukrajini?

Vjerojatno ne.

To nije baš pohvalna činjenica, ali je tako. Nažalost, nitko od nas ne razmišlja svaki dan što je bolje za okoliš nego što je brže, lakše i jeftinije. Do sada je to bio plin. A sada će to biti struja iz vlastite proizvodnje.

Ljudima je u prirodi tražiti najlakše izlaze. Da li je napokon došlo vrijeme da je zeleno najlakši izlaz? Da li bi zeleno trebalo biti najlakši izlaz ili obaveza prema planetu na kojem živimo i generacijama koje iza nas ostaju?

__________________

“U prirodi ništa ne postoji samo.” ~ Rachel Carson