Rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora u članicama EU u regiji

By Published On: 21 travnja, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora u članicama EU u regiji

Obnovljivi izvori posljednjih godina bilježe najveći rast prihoda od svih segmenata energetike u pet članica Europske unije u regiji jugoistočne Europe. Ukupni poslovni prihodi i neto dobit u ovom segmentu skočili su 2021. godine za 30% u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupan instalirani kapacitet obnovljivih izvora u Bugarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Sloveniji porastao je za 3,6% u periodu od 2019. godine do 2021. godine. Solarna energija i vjetar su imali najveće stope rasta, od 8,1% i 7,2%.

Iako je u promatranom periodu doživjela stagnaciju, hidroenergija je na kraju 2021. godina činila više od polovice ukupnih obnovljivih kapaciteta u regiji.

Skoro 1.500 kompanija upravljaju vjetroparkovima ili solarnim elektranama. Njihova ukupna neto dobit u 2021. godini je iznosila 1,7 milijardi eura, a poslovni prihodi 12,9 milijardi eura.

Bugarska i Rumunjska imale su najveći rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora energije. Bugarska je 2021. godine imala najveći rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora od čak 44%, dok je Rumunjska zabilježila skok od 41%.

Italija je vodeći strani investitor u obnovljive izvore u regiji. Na kraju 2022. godine, inozemne kompanije iz 41 zemlje bile su vlasnici oko 20% kompanija za obnovljive izvore u jugoistočnoj Europi. Vodeći strani investitor je Italija, čije firme posjeduju 16% svih ovih kompanija u stranom vlasništvu. Ostale zemlje sa značajnim prisustvom u sektoru obnovljivih izvora u regiji su Njemačka, Češka, Austrija, Cipar i Luksemburg.

Izvor:
Balkan Green Energy News (Objavljeno: 2. ožujka 2023.)