Potrošnja u maloprodaji u Hrvatskoj u srpnju ove godine zabilježila je porast četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini. Ovaj rast brži je nego prošlomjesečni, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0,4% u odnosu na prethodni mjesec. Također, porasla je i za 2,9% u odnosu na srpanj prošle godine.

Potrošnja u maloprodaji je na godišnjoj razini porasla četvrti mjesec zaredom koji je brži nego mjesec dana prije, kada je bio 2,2%.

Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4%, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 1,2%.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo zabilježio je realni porast za 1,9% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Stabilan rast u sljedećem tromjesečju

Budući da je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u srpnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

U drugom tromjesečju 2023. godine BDP je zabilježio rast od 2,7% na godišnjoj razini, što je malo sporije nego u prethodnom tromjesečju. Međutim, to je već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

IZVOR: Ja TRGOVAC