Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu bile su za 7,8% više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što predstavlja rast inflacije na godišnjoj razini prvi puta nakon osam mjeseci pada.

Mjerene indeksom potrošačkih cijena, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, u kolovozu su bile prosječno više za 7,8% u odnosu na isti mjesec lani. Na mjesečnoj razini, cijene su porasle za 0,6% što predstavlja i rast godišnje inflacije u odnosu na kolovoz 2022. godine kada je ona iznosila 7,3%.

Inflacija je postupno padala od studenog 2022. godine kada je dosegnula rekordnih 13,5 %, a kolovoz je prvi mjesec u kojem je došlo do njenog rasta nakon 8 mjeseci pada.

Rast cijena na godišnjoj razini

Cijene hrane, pića i duhana, promatrane prema glavnim komponentama indeksa, su u kolovozu na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 10,1%, cijene usluga više su za 7,8%, dok su se cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda povećale za 7,4%. Cijene energije više su za 4,3%.

Rast cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini, cijene energije su u prosjeku porasle za 2,7 %, a cijene usluga za 0,7%. Nadalje, cijene hrane, pića i duhana bile su više za 0,2 %.

S druge strane, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda pale su za 0,5 %

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

IZVOR: Ja TRGOVAC