Rast hrvatskog gospodarstva od 2,7% u drugom tromjesečju

By Published On: 22 rujna, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Rast hrvatskog gospodarstva od 2,7% u drugom tromjesečju

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je procjenu prema kojoj je u Hrvatskoj bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je malo sporiji rast Hrvatskog gospodarstva nego u prvom tromjesečju ove godine, kada je BDP porastao 2,8%. No, ovo je rast gospodarstva 10. kvartal zaredom.

Za rast BDP-a u drugom tromjesečju zaslužan je rast većine sastavnica BDP-a gdje se posebno ističu potrošnja i investicije. Potrošnja kućanstava, koja je najveća sastavnica BDP-a,  porasla je u prethodnom kvartalu za 2,3% u odnosu na isto razdoblje lani. Bruto investicije u fiksni kapital na godišnjoj razini su porasle za 3,2% što je sporiji rast nego u prethodnom kvartalu kada je rast iznosio 3,9%. Državna potrošnja porasla je za 0,3% nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 2,2%.

S druge strane, nakon snažnog rasta izvoza roba i usluga u prethodnim kvartalima, zabilježen je njihov pad na godišnjoj razini za 1,6%. Izvoz roba pao je za 9,7%, dok je izvoz usluga porastao za 8,3%.

Nadalje, smanjen je uvoz roba i usluga za 3,6% što je mnogo više nego u prethodnom kvartalu, kada je pao za 0,8%. Uvoz roba smanjen je za 7,3%, a uvoz usluga porastao je za 23,9%.

Zabilježen rast Hrvatskog gospodarstva brži od prosjeka EU

Gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo za 2,5% na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj poraslo za 1,1%.

Zbog toga je rast domaćeg gospodarstva brži u odnosu na prosjek u EU. U proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a je stagniralo u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,5%.

Gospodarstvo Eurozone je, u drugom tromjesečju poraslo za 0,3% na kvartalnoj, a 0,6% na godišnjoj razini.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 29. kolovoza 2023.)