Iako je u studenome u Europi zabilježen blagi pad potrošnje, Hrvatska je bila među članicama Europske unije koja je ostvarila najveći rast prodaje u trgovini na malo.

Promet u maloprodaji u eurozoni pao je za 0,3% u odnosu na listopad kada je porastao za 0,4%, dok je promet u maloprodaji na razini Europske unije pao za 0,2%, nakon što je u listopadu porastao za 0,5%.

Najveći pad u maloprodaji neprehrambenih proizvoda

Najveći pad zabilježen je u maloprodaji neprehrambenih proizvoda koji je iznosio 0,4% u eurozoni te 0,3% u EU.

Promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda pao je za 0,1%. No, s druge strane promet na benzinskim postajama zabilježio je rast od 1,4% u Eurozoni te 0,4% na razini Europske unije.

Najveći rast maloprodajnog prometa u Portugalu

Najveći pad u maloprodaji u studenome zabilježen je u Njemačkoj koji je iznosio 2,5%, Luksemburgu za 1,4%, a u Austriji 0,7%.

S druge pak strane, najveći rast prometa zabilježen je u Portugalu s postotkom od 3,1% te Hrvatskoj i Sloveniji od 3% u odnosu na mjesec ranije, listopad.

Zanimljivo je kako je Hrvatska i u listopadu bila u skupini zemalja s najvećim mjesečnim rastom prometa, koji je iznosio 3,1%. Potrebno je napomenuti kako podaci za Češku, Irsku, Grčku i Italiju nisu dostupni.

Pad prometa u maloprodaji goriva

Promet u maloprodaji na godišnjoj razini u studenome je pao za 1,1% u eurozoni te za 1% na razini EU. U eurozoni u listopadu promet je pao za 0,8%, a u Europskoj uniji za 0,6% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći pad prometa u maloprodaji u studenome zabilježen je u maloprodaji goriva koji je iznosio 5% u eurozoni i isto toliko u EU.

Drugi sektor koji je zabilježio pad bila je maloprodaja hrane, pića i duhana s postotkom od 0,7% u eurozoni te za 0,5% na razini Europske unije.
Maloprodaja neprehrambenih proizvoda doživjela je najmanji pad koji je iznosio 0,2% i na razini EU i na razini eurozone.

Najveći pad prometa u Sloveniji

Najveći godišnji pad prometa zabilježen je u studenome u Sloveniji koji je iznosio 11,1%, dok je u listopadu pad iznosio 15,2%.

U Estoniji je pad prometa iznosio 8,8%, a u Mađarskoj 5,4% u odnosu na studeni 2022. godine.
S druge strane, najsnažniji rast prometa u maloprodaji zabilježen u Španjolskoj i to za 6,85%.

Hrvatske brojke

Hrvatska maloprodaja zabilježila je rast od 6,4% u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dok je u listopadu promet u maloprodaji porastao za 2,8%. U Danskoj je pak zabilježen rast maloprodaje od 6,3%.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 9. siječnja 2024.)