Uvozi se skupa struja, a zbog sporosti administracije propada 670 milijuna eura iz Europske unije za ulaganja u obnovljive izvore energije?

Hrvatska bi do kraja 2024. godine iz Europske unije trebala dobiti 670 milijuna eura za programe razvoja obnovljivih izvora energije, konkretno za priključenje 1500 MW novih projekata obnovljivih izvora energije što trenutno izgleda kao pusta želja jer je njihov razvoj potpuno zaustavljen zbog nedostatka zakonodavnog okvira.

Postavljeni ciljevi od 1500 MW nisu nimalo ambiciozni jer postoji preko 6000 MW realnih iskazanih interesa za investicijama u obnovljive izvore energije, a potencijalno i još veći interes za investiranjem u preko 15.000 novih MW, a radi se o investicijama čija vrijednost premašuje 10 milijardi eura. No, i tih 1500 MW, čini se, preambiciozno je za hrvatsku administraciju.

Za razvoj projekata obnovljivih izvora energije potrebno je od dvije do pet godina, pa bez postavljanja imperativa na ovu temu niti neambicioznih 1500 MW, do 2024. godine neće biti ostvareno.

Hrvatska je velik uvoznik električne energije te je godišnje uvozi oko 35%. Ta se energija može proizvesti unutar granica Hrvatske, istovremeno generirajući nova radna mjesta i nižu cijenu te osiguravajući sigurnost opskrbe u kriznim vremenima.

U 2022. godini izdana su ukupno 54 energetska odobrenja ukupne instalirane električne snage 1400 MW. 

Od početka 2023. godine do sada je izdano još šest energetskih odobrenja ukupne instalirane električne snage 125 MW.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.