Promet u hrvatskoj maloprodaji bolji od prosjeka Europe

By Published On: 24 travnja, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Promet u hrvatskoj maloprodaji bolji od prosjeka Europe

Hrvatska se može pohvaliti najvećim rastom prometa u maloprodaji u veljači među europskim zemljama. Međutim, prosjek Europe bio je nešto slabiji u prodaji hrane te u prometu benzinskih postaja.

Mjesečni rezultati

Na mjesečnoj razini, promet u eurozoni pao je za 0,5 %, a u EU za 0,4 %, u odnosu na siječanj, kada je na oba područja gotovo stagnirao. Mjesečna analiza otkriva da je najveći pad prodaje zabilježen u prodaji goriva i to za 1,4 % u eurozoni te za 0,9 % u cijeloj EU.

Godišnji rezultati

Na godišnjoj razini, u eurozoni, najviše je pao promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda i to za 1,4 %, u odnosu na veljaču 2023. godine. Promet u maloprodaji u eurozoni pao je za 0,7 %, s obzirom na isti lanjski mjesec, dok je u EU stagnirao, nakon što je pao za 0,6 % u siječnju.

Najveći pad prometa u EU doživjele su benzinske postaje, za 1,5 %, s obzirom na veljaču prošle godine.

Smanjenje kupnje hrane, pića i duhanskih proizvoda

Na području eurozone smanjena je kupnja hrane, pića i duhanskih proizvoda za 0,4 %, s obzirom na siječanj. U EU zabilježen je pad od 0,5 %. Usporedbe radi, početkom godine u eurozoni je promet stagnirao, a u EU porastao za 0,3 %.

Porast prometa u hrvatskoj maloprodaji

U siječnju je u Hrvatskoj promet u maloprodaji porastao za 7,9 %, a u veljači za 9,2 %, što predstavlja najveći rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini. U Rumunjskoj je promet porastao za 8,7 %, a Luksemburgu za 6,9 %.

Gdje je zabilježen najveći pad?

S druge strane, najveći pad prometa na godišnjoj razini zabilježen je u Belgiji, za 6,8 % te Sloveniji za 5,6 %. Na mjesečnoj razini, najveći pad prometa zabilježen je u veljači u Njemačkoj, za 1,3 % te u
Belgiji za 1,2 %. Za Češku, Grčku i Italiju nije bilo podataka.

Gdje je zabilježen najveći rast?

Na mjesečnoj razini, najveći rast prometa zabilježen je u Poljskoj, za 1,4 %. Zatim, rast prometa u maloprodaji u Hrvatskoj za 1,2 % u odnosu na siječanj, kada je promet porastao za 0,7 %. U Estoniji je promet porastao za 1 %, u odnosu na siječanj.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 5. travnja 2024.)