Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su i u svibnju, peti mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje energije, a u Hrvatskoj pad je bio blizu europskog prosjeka. U eurozoni su u svibnju proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile niže za 1.9% nego u travnju, a u EU su pale za 1.8%.

Najviše su ponovno pale cijene u energetskom sektoru, za 5% na oba područja, upola blaže nego u travnju. Pale su i cijene intermedijarnih roba, za oko 1% u oba područja. Netrajna potrošačka roba neznatno je pak pojeftinila, a poskupjela je samo trajna potrošačka roba, za oko 0.3% na oba područja. Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji pale su 0.4% u eurozoni i za 0.5% u EU u odnosu na travanj.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini prema državama:

Irska – 7.4%

Italija i Finska – 3%

Belgija i Latvija – 1.8%

Hrvatska  – 1.7%

Austrija i Španjolska – 1.6%

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini prema državama:

Cipar i Malta – 0.4%

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju pale za 1.5% u eurozoni te za 0.5% u EU. Daleko najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 13.3% u eurozoni i za 10.4% u EU.

Najviše su pak ponovo porasle proizvođačke cijene u sektoru netrajnih potrošačkih roba, za gotovo 10% u oba područja. Kapitalna dobra poskupjela su gotovo 6%, a trajna potrošačka roba za gotovo 7% na oba područja. Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni i EU više za oko 3.5% u odnosu na prošlogodišnji svibanj.

Izvor:
Index.hr (Objavljeno:  11. srpnja 2023.)