Proizvođačke cijene industrije porasle 28. mjesec zaredom

By Published On: 7 kolovoza, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Proizvođačke cijene industrije porasle 28. mjesec zaredom

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u srpnju na mjesečnoj razini porasle za 0.7%. Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj prošle godine, njihov rast se usporio te su one porasle za 1.9%.

Proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle 28. mjesec zaredom, no nastavile su trend usporavanja rasta. Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine, pri čemu su u lipnju prošle godine porasle za čak 24%, što je bila najviša stopa rasta otkad se prate podatci.

Od srpnja 2022. godine, godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava. Stopa rasta po mjesecima bila je sljedeća:

  • siječnj 14%
  • veljača 12.7%
  • ožujk 9.3%
  • travnj 6.5%
  • svibanj 2.5%
  • lipnj 2.2%.

Najveći rast cijena netrajnih dobara za široku potrošnju

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u srpnju u odnosu na lipanj niže za 0.2%, dok su u usporedbi sa srpnjem 2022. više za 3.1%.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u srpnju u odnosu na lipanj niže za 0.1%, a u odnosu na srpanj 2022. za 0.5%. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene su u srpnju u odnosu na lipanj više za 1.2%, a u odnosu na srpanj 2022. za 3.7%.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7.4%. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5.3%, energije za 2.3%, kapitalnih proizvoda za 1.3% te intermedijarnih proizvoda za 1.1%.

Rast cijena u rudarstvu i vađenju

Na mjesečnoj razini, u srpnju prema lipnju, cijene energije su na domaćem tržištu porasle za 4.3%, u intermedijarnim proizvodima za 0.1% i u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0.1%. Istovremeno, pale su cijene kapitalnih proizvoda za 0.8%, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost.

U srpnju ove godine prema istom mjesecu lani, proizvođačke cijene su porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 20.9%, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0.6%, dok su pale u rudarstvu i vađenju, za 12.7%, i u prerađivačkoj industriji za 0.4%.

Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju su porasle za 9.6% te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 5.1%. S druge strane, cijene u prerađivačkoj industriji pale su za 0.1%, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Izvor:
index.hr (Objavljeno: 4. kolovoza 2023. )