Srednjoeuropska perspektiva (CEPER) nedavno je provela istraživanje među 1000 ispitanika srednjoeuropskih država, gdje je glavni cilj bio saznati preferirane načine plaćanja prilikom kupovine.

Također, željelo se saznati posjeduju li ispitanici debitne ili kreditne kartice, koji im je preferirani način plaćanja između gotovine i kartica te koriste li pametne uređaje (poput pametnih telefona ili pametnih satova) za beskontaktno plaćanje.

Preferirani način plaćanja – gotovina ili kartica?

Pokazano je da više od 80% stanovnika Srednje Europe posjeduje debitne i kreditne kartice. To su zemlje poput: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Slovenije.

Država čiji stanovnici prednjače u posjedovanju kartica je Austrija, s postotkom od čak 93%. No, zanimljivo je da unatoč visokom postotku posjedovanja kartica, više od 50% stanovnika Srednje Europe daje prednost gotovini. To je posebno istaknuto u zemljama poput Austrije, Bugarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Srbije.

S druge strane, pokazano je da 68% Čeha preferira plaćanje karticama prilikom kupovine u odnosu na gotovinu, a 90% njih posjeduje kartice.

Plaćaju li Europljani pametnim uređajima?

Upotreba pametnih uređaja visoko je raširena, međutim ne i u segmentu plaćanja. Istraživanje ja pokazalo da 55% ispitanika nikada ne koristi pametne telefone ili satove za beskontaktno plaćanje. U državama poput Austrije, Bugarske, Sjeverne Makedonije i Srbije, 70% ispitanika je reklo da nikada nije koristilo pametne uređaje prilikom plaćanja.

S druge strane, između 60 i 69% stanovnika Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Slovačke i Slovenije nikada ne koristi pametne uređaje za plaćanje, dok u Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj između 50 i 55% ispitanika nikada ne koristi pametne uređaje za plaćanje. Najveća upotreba pametnih uređaja za plaćanje prisutna je u Rumunjskoj, s udjelom od 44% te Češkoj i Poljskoj s 41%. U ovim državama ispitanici barem ponekad koriste elektroničke uređaje za plaćanje.

Više od 20% stanovnika Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Srbije uvijek daje prednost korištenju gotovini nad karticama. U Crnoj Gori čak 51% ispitanika preferira gotovinu.

Unatoč visokorazvijenim pametnim uređajima, još uvijek nisu uspjeli dobiti povjerenje Srednjoeuropljana kao načina plaćanja koji i dalje preferiraju tradicionalni način plaćanja, gotovinom.

Izvor: Ja TRGOVAC (Objavljeno: 13. prosinca 2023. )