Globalni kapaciteti obnovljive energije

Globalni kapaciteti obnovljive energije trebali bi se udvostručiti u sljedećih pet godina, zbog zabrinutosti oko energetske sigurnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. U svom godišnjem izvješću o izgledima za obnovljivu energiju, Međunarodna agencija za energiju predviđa da će se globalni kapacitet povećati za 2400 gigavata (GW) do 2027. godine. To povećanje je 30% više od prognoze prije godinu dana.

Visoke cijene plina i električne energije zbog globalne energetske krize doveli su do povećanja popularnosti tehnologija obnovljivih izvora energije. Širenje obnovljivih izvora energije do sada je bilo brzo, međutim, globalna energetska kriza dovela je do nove faze ubrzanog rasta dok zemlje nastoje maksimalno povećati svoju energetsku neovisnost.

Očekuje se da će svijet povećati proizvodnju obnovljive energije u sljedećih pet godina do stupnja u kojem je to učinio tijekom prethodnih 20 godina. Obnovljiva energija činiti će više od 90% globalnog povećanja električne energije u sljedećih pet godina te će postati najveći izvor proizvodnje električne energije do početka 2025. godine.

Globalni solarni kapacitet gotovo će se utrostručiti do 2027. i bit će najveći svjetski izvor električne energije, a kapacitet vjetra gotovo će se udvostručiti.

Izvor:
seebiz.eu (Objavljeno: 6. prosinca 2022.)