Potreba za modernizacijom strujne mreže

By Published On: 13 listopada, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Potreba za modernizacijom strujne mreže

Europska unija do 2030. godine predviđa milijune novih električnih vozila na cestama kako bi se ublažile klimatske promjene. Također, očekuje i ekspanziju obnovljive energije, a kućanstva bi trebala zamijeniti sustave grijanja na fosilna goriva dizalicama topline koje koriste struju.

Kako bi se ostvarili zeleni ciljevi, Europska unija bi do 2050. godine trebala godišnje ulagati u europske električne mreže prosječno najmanje 84% posto više nego u 2021. godini, a prema procjeni Europske komisije, do 2030. godine potrebno je ulagati 584 milijarde eura godišnje u elektroenergetsku mrežu.

Očekuje se da će velik dio potrebnog iznosa biti podmiren iz privatnih izvora ili iz mrežnih naknada. Međutim, Eurelectric smatra da bi javno financiranje trebalo biti usmjereno u brzu modernizaciju mreža, a ne gradnju dugoročne infrastrukture, poput provođenja vodikovih projekata koji su u planu.

Ako se što prije ne modernizira mrežna infrastruktura, neće se postići ciljevi do 2030. godine. Kako bi se ubrzao postupak, mrežni projekti će biti uvršteni u popis prekogranične infrastrukture koja će nositi kraći postupak izdavanja dozvola i pristup financiranju EU.

40% europskih elektrodistribucijskih mreža starije je od 40 godina, a većina je izgrađena oko velikih elektrana. One će morati biti modernizirane kako bi mogle distribuirati struju iz okolnih solarnih panela i vjetroelektrana.

U tijeku su pregovori zemalja EU o reformama tržišta električne energije koje bi operaterima mreža mogle olakšati i ubrzati ulaganja u modernizaciju mreža. Međutim, pregovori su zapeli u lipnju zbog spora oko državnih potpora elektranama.

Izvor:
SEEbiz.eu (Objavljeno: 21. rujna 2023.)